ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Мова — доконечна умова державності і соборності
19.01.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 4(22429) / Тираж: 8525

20 грудня 2022 року розпорядженням голови Одеської ОВА затверджено обласну Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на 2023—2025 роки.

Мовне питання стало ключовим у гібридній війні російської федерації проти України, а маніпуляції й пропаганда навколо нього плелися довгі роки. Проросійські діячі добре розуміли, що без повноцінного функціонування української мови в усіх ділянках публічного життя суспільства на всій території України українській нації загрожує втрата статусу й ролі титульної і державотворчої нації.

У рішенні Конституційного суду України від 14 липня 2021 року, яким визнано конституційним закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» йдеться про те, що загроза українській мові є рівносильною загрозі національній безпеці України, оскільки «Українська мова є невіддільним атрибутом української державності, що зберігає свою історичну спадкоємність від давньокиївської доби. Українська мова — доконечна умова (conditio sine qua non) державності України та її соборності», — йдеться в документі.

Одеська область досить довгий час втягувалася в російську мовно-культурну парадигму. Саме з огляду на довготривалу активну роботу російської пропаганди мовне питання в нашому регіоні частково й досі залишається певним тригером. Саме тому «збереження у свідомості значної частки населення області негативних стереотипів щодо статусу і місця української мови у суспільному, культурному житті» й «штучна заполітизованість та емоційна перевантаженість питання функціонування української мови в області, внаслідок чого мова інколи використовується як інструмент політичної боротьби та стає предметом маніпуляцій» визначені ключовими проблемами, для вирішення яких і була створена регіональна програма.

Зрозуміло, що рішення про необхідність її розробки було не спонтанним. До цього місцеву владу спонукала й ціла низка схвалених на загальнодержавному рівні нормативних документів, серед яких і указ Президента «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України» (2018), і закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (2019), і розпорядження Кабміну «Про схвалення Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова — успішна держава» (зі змінами) та відповідного Плану заходів (2020), а також концепція Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року (2021) тощо.

Метою регіональної програми є забезпечення дотримання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на території Одещини, посилення її консолідуючої ролі в суспільстві, подальше формування цілісного національного інформаційно-культурного простору.

Цьому, зокрема, сприятиме подальший контроль за дотриманням посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування вимог закону щодо обов’язковості використання державної мови під час виконання своїх посадових обов’язків, недопущення її дискримінації; підвищення якості викладання державної мови в закладах освіти; забезпечення вільного доступу користувачів до національної словникової та книжкової бази; запровадження освітніх теле- та радіопрограм; реалізація відповідних проєктів задля мотивування людей до вивчення і спілкування українською мовою.

Програма розрахована на три роки і включає план конкретних заходів, для реалізації яких передбачається виділити з обласного бюджету 1650 тис. грн. Зокрема, планується проведення міжрегіональних письменницьких турів-обмінів «З Україною в серці» та зустрічей із сучасними українськими письменниками; організація комунікативних заходів для цільових аудиторій; підтримка загальнонаціонального конкурсу «Українська мова — мова єднання», проєкту «Показ українського патріотичного кіно просто неба», Літературного конкурсу ім. В.Л. Мороза для молодих письменників; електронних ресурсів для популяризації української літератури, в тому числі забезпечення функціонування у книгозбірнях області «Української цифрової бібліотеки»; промоція та популяризація україномовної книги шляхом проведення виїзних книжкових виставок та ярмарків, проведення культурно-масових заходів; видання кращих зразків книг краєзнавчої, історичної, дитячої етнографічної, краєзнавчої тематики, художньої літератури місцевих авторів, розширення мережі курсів з української мови тощо.

Передбачено, що до реалізації програми залучатимуться органи публічної влади, заклади культури та освіти, громадські організації. Інформація про її виконання оновлюватиметься двічі на рік, що дасть можливість вчасно реагувати на зміни в ситуації. З цією метою також налагоджено співпрацю з офісом Уповноваженого з захисту державної мови, та представницею Уповноваженого по півдню України Ярославою Вітко-Присяжнюк.

Сподіваємося, програма сприятиме тому, що українці вибиратимуть українську, нехай навіть не як мову своїх предків, бо в нашому поліетнічному регіоні родинні історії були різні, а як мову своїх дітей; мову не лише багатьох поколінь людей, які жили на цих землях, а й мову майбутнього. І па-м’ятатимуть: україномовна Україна — це Україна, захищена від зовнішнього ворога власною єдністю.

Автор: Ярослава РІЗНИКОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 09.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012