|
Хліб, сир і галушки
23.07.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 55-56(22378-22379) / Тираж: 8525
Під час візиту на Полтавщину, що відбувся у рамках престуру, організованого Харківським пресклубом (перші враження від поїздки читайте у номері за 30 червня — 2 липня), ми не могли не відвідати Полтавський державний аграрний університет. Адже Полтавщина — аграрний регіон з родючими чорноземами, працьовитими людьми, і це дозволяє їй посідати перші позиції у сільськогосподарському секторі нашої країни. На жаль, у нинішніх реаліях Полтавщина перетворилася на прифронтову зону. За офіційними даними, тут знайшли прихисток 174 тисячі переселенців і скрізь, де тільки можливо, створені волонтерські центри. Аграрний університет одним із перших гостинно відчинив двері для сотень людей, що втікали від війни. З внутрішньо переміщеними особами тут проводиться велика системна робота. Того дня, коли ми побували у виші, сотні діточок разом зі своїми батьками у холі отримували солодкі подарунки. Перший проректор ПДАУ професор Олександр ГАЛИЧ розповідає: — Із перших днів війни університет прихистив 1250 осіб. Попервах це були переважно люди, які потребували нічлігу та харчів. Згодом вони їхали далі — в інші регіони України чи за кордон. Коли ж ситуація більш-менш стабілізувалася, в п’яти наших гуртожитках оселилися близько 500 осіб, здебільшого з Харківської, Сумської та Донецької областей. За грантові кошти для гуртожитків закуплені пральні машини та інше обладнання для побутових зручностей, щоб люди почувалися, як вдома. — Для переселенців у їдальнях університету організоване гаряче харчування. Для дітей проводимо майстер-класи. Навіть у бомбосховищі задля їх комфортнішого перебування під час повітряних тривог облаштували куточок дозвілля, — додає проректорка із науково-педагогічної роботи Тамара ШАРАВАРА. Звичайно, аграрний університет Полтави залишається науковим і навчальним центром розвитку галузі, тож журналісти із задоволенням прослухали доповіді вчених щодо сучасного стану сільгоспвиробництва, особливостей, які стосується діяльності у воєнний час, та головних проблем сьогодення. Виконувачка обов’язків ректора Валентина АРАНЧІЙ зосередила нашу увагу на науково-педагогічному потенціалі ПДАУ, який бере активну участь у реалізації різних програм, забезпечуючи продовольчу безпеку країни, на безпрецедентній підтримці молоді, а також на міжнародному визнанні здобутків їхнього колективу. — Ми всюди їздимо зі своїми снопами, — каже пані Валентина, — а до нас їдуть з усіх куточків держави по пшеницю. Адже в ПДАУ діє навчально-виробничий підрозділ із селекції та насінництва. — Якщо скласти колос до колоса, які наш інститут щорічно аналізує, то відстань сягне від Полтави до Берліна! — із гордістю наголошує директор центру, завідувач кафедри селекції, професор Володимир ТИЩЕНКО. В університеті вже понад 50 років займаються селекцією п’яти основних польових культур — пшениці, гороху, гречки, проса і сої. Теми селекції затверджені державою. Виведено 28 сортів, з яких 19 — запатентовано і внесено до державного реєстру. Завдяки тому, що селекційна робота ведеться сучасними методами і є дуже продуктивною, сорти мають великий попит серед аграріїв — центр забезпечує якісним насінням не лише область, а й країну. Купують насіння і з-за кордону. ПДАУ співпрацює з багатьма європейськими агрофірмами, тож студенти проходять практику у різних країнах. Виведений тут сорт озимої пшениці «Диканька», що гармонійно поєднує максимальну кількість господарсько-корисних ознак і дозволяє в різних кліматичних умовах давати стабільно високий урожай, міжнародною спільнотою визнаний видатним та довічно зберігається у Всесвітньому сховищі насіння зразків генофонду у Свальбарді (Норвегія) та у генетичному банку рослин CIMMYT (Мексика) з 2010 року. — У центрі регулярно організовуються дні поля, на які запрошуємо аграріїв. У нас ведеться селекція на кореневу систему, щоб сорти краще адаптуватися до умов середовища, забезпечуючи високий рівень зимостійкості та захисту від шкідників, — розповідає Володимир Миколайович. — Ми вивели ультраскоростигле просо, яке визріває за 45 — 50 днів (зазвичай — 100 днів) і тому має чималий попит, адже з такими темпами можна встигнути виростити два врожаї! У ПДАУ побудували сучасний завод, де відбувається калібрування насіння, схожість якого не стандартні 92%, а сягає 98—100%. В університеті об’єднали весь процес: селекція — генетика — дослідне поле, на базі якого проводяться практики, готуються дисертації. Але й це ще не все. Із пшениці, вирощеної на дослідних полях, студенти печуть хліб, який передають для Збройних сил України. На кафедрі технології виробництва продукції тваринництва ми оглянули мінілінію з перероблення молока експертного центру «Milk Local Product». Декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, професор Анатолій ШОСТЯ наголошує: — Сир — це дуже корисний продукт, особливо в умовах генномодифікованих технологій, передусім для дітей та людей старшого віку. Це на-дійне й екологічне джерело вітамінів, протеїнів, кальцію та фосфору. Тут варять сир типу «адигейський», який готують з пастеризованого молока. Або ж натуральний, без добавок, або ж із додаванням спецій: в’ялених томатів, базиліку, часнику. Його формують як великими головами, так і маленькими кульками, які обкачують у спеціях і консервують у кукурудзяній олії. Окрім сирів, на заквасці готують йогурти. На основі йогурту з додаванням газованої води і гімалайської солі роблять смачний та поживний напій — айран. — Молоко нам надають господарства, які зголосилися допомагати переселенцям, безкоштовно. Усі ці смаколики відправляємо у їдальню, де харчуються вимушено переселені особи, — розповідає Анатолій Шостя. — Таке обладнання можна поставити у кожній територіальній громаді, щоб на місці переробляти молоко, а не здавати його за безцінь перекупникам. А в нашому університеті — опанувати нову спеціальність «сировар» і мати у кожній громаді власне виробництво крафтових сирів, — додає декан. До речі, таке обладнання коштує 18000 євро і його можна придбати в Україні. Саме тут, у ПДАУ, ми дегустували ще один знаменитий витвір кулінарного мистецтва — полтавські галушки. Галушки — це містична страва, вважають місцеві кулінарки, її не можна ні «спахтьорити», ні «сварганити», а можна лише приготувати, вкладаючи у неї любов. Отже, нам пощастило скуштувати найсмачніших у світі полтавських галушок, якими почастувала нас шеф-кухарка їдальні Людмила Корнієнко, що вже 25 років чаклує над ними та іншими смакотами. Пані Людмила поділилася з нами секретним рецептом, який ми даруємо й нашим читачам. Полтавські галушки з м’ясом 1 кілограм борошна, 1 яйце, 1 літр кисляку (кефір, маслянка), сіль, цукор, сода, варене м’ясо. Збити яйце, додавши пучку солі і пучку цукру. Розмішати з кислим молоком та додати пучку соди. Додати борошно і замісити пружне тісто. М’ясо відварити та перемолоти на м’ясорубці, додавши сіль і перець до смаку. Тісто нарізати кружечками, начинити вареним м’ясним фаршем, заліпити галушки й відварити на пару. Сметанний соус — на основі бульйону: підсмажити трішки борошна, додати бульйон та сметану. Можна зробити і пусті галушки, а соус приготувати з м’ясом і полити. Зверху посипати зеленню. Смачного! Автор: Ольга ФІЛІППОВА
|
Пошук:
Автор
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию
Під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України, Одеська національна наукова бібліотека, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» за сприяння Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Українського інституту книги, Всеукраїнської громадської організації «Українська бібліотечна асоціація» та Всеукраїнської громадської організації «Бібліополіс» проводять Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».
Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
|
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014 |