ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Хліб, сир і галушки
23.07.2022 / Газета: Чорноморські новини / № 55-56(22378-22379) / Тираж: 8525

Під час візиту на Полтавщину, що відбувся у рамках престуру, організованого Харківським пресклубом (перші враження від поїздки читайте у номері за 30 червня — 2 липня), ми не могли не відвідати Полтавський державний аграрний університет. Адже Полтавщина — аграрний регіон з родючими чорноземами, працьовитими людьми, і це дозволяє їй посідати перші позиції у сільськогосподарському секторі нашої країни.

На жаль, у нинішніх реаліях Полтавщина перетворилася на прифронтову зону. За офіційними даними, тут знайшли прихисток 174 тисячі переселенців і скрізь, де тільки можливо, створені волонтерські центри.

Аграрний університет одним із перших гостинно відчинив двері для сотень людей, що втікали від війни. З внутрішньо переміщеними особами тут проводиться велика системна робота. Того дня, коли ми побували у виші, сотні діточок разом зі своїми батьками у холі отримували солодкі подарунки.

Перший проректор ПДАУ професор Олександр ГАЛИЧ розповідає:

— Із перших днів війни університет прихистив 1250 осіб. Попервах це були переважно люди, які потребували нічлігу та харчів. Згодом вони їхали далі — в інші регіони України чи за кордон. Коли ж ситуація більш-менш стабілізувалася, в п’яти наших гуртожитках оселилися близько 500 осіб, здебільшого з Харківської, Сумської та Донецької областей. За грантові кошти для гуртожитків закуплені пральні машини та інше обладнання для побутових зручностей, щоб люди почувалися, як вдома.

— Для переселенців у їдальнях університету організоване гаряче харчування. Для дітей проводимо майстер-класи. Навіть у бомбосховищі задля їх комфортнішого перебування під час повітряних тривог облаштували куточок дозвілля, — додає проректорка із науково-педагогічної роботи Тамара ШАРАВАРА.

Звичайно, аграрний університет Полтави залишається науковим і навчальним центром розвитку галузі, тож журналісти із задоволенням прослухали доповіді вчених щодо сучасного стану сільгоспвиробництва, особливостей, які стосується діяльності у воєнний час, та головних проблем сьогодення.

Виконувачка обов’язків ректора Валентина АРАНЧІЙ зосередила нашу увагу на науково-педагогічному потенціалі ПДАУ, який бере активну участь у реалізації різних програм, забезпечуючи продовольчу безпеку країни, на безпрецедентній підтримці молоді, а також на міжнародному визнанні здобутків їхнього колективу.

— Ми всюди їздимо зі своїми снопами, — каже пані Валентина, — а до нас їдуть з усіх куточків держави по пшеницю. Адже в ПДАУ діє навчально-виробничий підрозділ із селекції та насінництва.

— Якщо скласти колос до колоса, які наш інститут щорічно аналізує, то відстань сягне від Полтави до Берліна! — із гордістю наголошує директор центру, завідувач кафедри селекції, професор Володимир ТИЩЕНКО.

В університеті вже понад 50 років займаються селекцією п’яти основних польових культур — пшениці, гороху, гречки, проса і сої. Теми селекції затверджені державою. Виведено 28 сортів, з яких 19 — запатентовано і внесено до державного реєстру.

Завдяки тому, що селекційна робота ведеться сучасними методами і є дуже продуктивною, сорти мають великий попит серед аграріїв — центр забезпечує якісним насінням не лише область, а й країну. Купують насіння і з-за кордону. ПДАУ співпрацює з багатьма європейськими агрофірмами, тож студенти проходять практику у різних країнах.

Виведений тут сорт озимої пшениці «Диканька», що гармонійно поєднує максимальну кількість господарсько-корисних ознак і дозволяє в різних кліматичних умовах давати стабільно високий урожай, міжнародною спільнотою визнаний видатним та довічно зберігається у Всесвітньому сховищі насіння зразків генофонду у Свальбарді (Норвегія) та у генетичному банку рослин CIMMYT (Мексика) з 2010 року.

— У центрі регулярно організовуються дні поля, на які запрошуємо аграріїв. У нас ведеться селекція на кореневу систему, щоб сорти краще адаптуватися до умов середовища, забезпечуючи високий рівень зимостійкості та захисту від шкідників, — розповідає Володимир Миколайович. — Ми вивели ультраскоростигле просо, яке визріває за 45 — 50 днів (зазвичай — 100 днів) і тому має чималий попит, адже з такими темпами можна встигнути виростити два врожаї!

У ПДАУ побудували сучасний завод, де відбувається калібрування насіння, схожість якого не стандартні 92%, а сягає 98—100%.

В університеті об’єднали весь процес: селекція — генетика — дослідне поле, на базі якого проводяться практики, готуються дисертації. Але й це ще не все. Із пшениці, вирощеної на дослідних полях, студенти печуть хліб, який передають для Збройних сил України.

На кафедрі технології виробництва продукції тваринництва ми оглянули мінілінію з перероблення молока експертного центру «Milk Local Product».

Декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, професор Анатолій ШОСТЯ наголошує:

— Сир — це дуже корисний продукт, особливо в умовах генномодифікованих технологій, передусім для дітей та людей старшого віку. Це на-дійне й екологічне джерело вітамінів, протеїнів, кальцію та фосфору.

Тут варять сир типу «адигейський», який готують з пастеризованого молока. Або ж натуральний, без добавок, або ж із додаванням спецій: в’ялених томатів, базиліку, часнику. Його формують як великими головами, так і маленькими кульками, які обкачують у спеціях і консервують у кукурудзяній олії.

Окрім сирів, на заквасці готують йогурти. На основі йогурту з додаванням газованої води і гімалайської солі роблять смачний та поживний напій — айран.

— Молоко нам надають господарства, які зголосилися допомагати переселенцям, безкоштовно. Усі ці смаколики відправляємо у їдальню, де харчуються вимушено переселені особи, — розповідає Анатолій Шостя.

— Таке обладнання можна поставити у кожній територіальній громаді, щоб на місці переробляти молоко, а не здавати його за безцінь перекупникам. А в нашому університеті — опанувати нову спеціальність «сировар» і мати у кожній громаді власне виробництво крафтових сирів, — додає декан.

До речі, таке обладнання коштує 18000 євро і його можна придбати в Україні.

Саме тут, у ПДАУ, ми дегустували ще один знаменитий витвір кулінарного мистецтва — полтавські галушки.

Галушки — це містична страва, вважають місцеві кулінарки, її не можна ні «спахтьорити», ні «сварганити», а можна лише приготувати, вкладаючи у неї любов.

Отже, нам пощастило скуштувати найсмачніших у світі полтавських галушок, якими почастувала нас шеф-кухарка їдальні Людмила Корнієнко, що вже 25 років чаклує над ними та іншими смакотами.

Пані Людмила поділилася з нами секретним рецептом, який ми даруємо й нашим читачам.

Полтавські галушки з м’ясом

1 кілограм борошна, 1 яйце, 1 літр кисляку (кефір, маслянка), сіль, цукор, сода, варене м’ясо.

Збити яйце, додавши пучку солі і пучку цукру. Розмішати з кислим молоком та додати пучку соди. Додати борошно і замісити пружне тісто.

М’ясо відварити та перемолоти на м’ясорубці, додавши сіль і перець до смаку.

Тісто нарізати кружечками, начинити вареним м’ясним фаршем, заліпити галушки й відварити на пару.

Сметанний соус — на основі бульйону: підсмажити трішки борошна, додати бульйон та сметану.

Можна зробити і пусті галушки, а соус приготувати з м’ясом і полити. Зверху посипати зеленню.

Смачного!

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014