ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Не занепасти духом у час випробувань
21.03.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 12(22490) / Тираж: 8525

Творчий вечір з військовим і письменником В’ячеславом Раєвським

Чому військові під час війни звертаються до муз? Хтось — інтуїтивно, як запевняють психологи, через терапевтичний ефект мистецтва і письменства зокрема, що допомагає упорядкуванню думок та емоцій. Хтось — заради добре усвідомленого бажання поділитися досвідом із менш досвідченими побратимами та широким загалом у час випробувань нашої держави на міцність.

Давні греки нам підказують: богиня пам’яті Мнемозіна — це мати де-в’яти муз. Окрім покровительок різних напрямків літератури, серед доньок Матері пам’яті — муза історії Кліо і муза жертовності й патріотизму Калліопа. Українських воїнів на передовій відвідує навіть муза танцю Терпсіхора, яка уособлює зв’язок із рідною землею і культурою та абсолютну гармонію рухів душі й тіла. Напевне, саме тому імпровізовані танці наших захисників у повному екіпіруванні «вірусяться» у соцмережах, неабияк піднімаючи бойовий дух і «солістам», і побратимам, і рідним.

У випадку з В’ячеславом Раєвським написання коротких автобіографічних оповідань про власний військовий і волонтерський досвід — це вияв громадянської позиції й розуміння необхідності ділитися набутим досвідом, до чого також, за його словами, постійно спонукають колеги, друзі та «френди» із Фейсбука (дехто з них був присутній на зустрічі в Одеській національній науковій бібліотеці). А вмінню офіцера цікаво і з гумором розповідати правдиві історії позаздрили б і відомі стендапери. Відтак цілком очікувано, що спілкування військового і письменника з гостями, а це були переважно студенти одеських навчальних закладів, відбулося на одному подиху.

Ірина Бірюкова, генеральна директорка ОННБ, заслужена працівниця культури України розповіла: «Десять років тому, коли для багатьох ще було «все неоднозначно», мені пощастило зустріти людину, котрій було зрозуміло все одразу і котра вміла вдало доносити інформацію. Ми разом із В’ячеславом здобували освіту у сфері інформатизації державного управління. У ті роки спільно переживали події Майдану, обговорювали анексію Криму. Якось ми перетнулися, і він подарував свою книжку. Це було дуже приємно, я сприйняла її дуже особистісно, оскі-льки знала автора. У цій російсько-українській війні у нас дедалі більше героїчних і неймовірних сюжетів, де за кожною історією є конкретне ім’я. Я також історик за освітою, і через деякий час ми розглядатимемо війну з точки зору історичної ретроспективи, аналізуючи періоди у десятиліття, століття. Зараз щодня після ночі обстрілів і тривог прокидаємося з величезною вдячністю захисникам і захисницям, які виборюють територіальну цілісність нашої держави». Ірина Бірюкова запропонувала присутнім вшанувати полеглих у цій війні хвилиною мовчання.

В’ячеслав Раєвський з початку російсько-української війни (із 2014-го) працював на відповідальному напрямку стратегічних комунікацій Генштабу Збройних сил України, а саме у сфері цивільно-військового співробітництва (Сivil Мilitary Сooperation): опікувався населенням поблизу зони бойових дій. Приємно, що попри високе становище, полковник Раєвський був і залишається відкритим і простим у спілкуванні з усіма.

Захоплена аудиторія не хотіла розходитися, відпускати вмілого оповідача. Цікавили різні напрямки діяльності офіцера: командна, штабна, наукова, викладацька. Питань до гостя було багато. Скажімо, про переосмислення досвіду цивільного життя на війні, про те, чи спорт (трейл і марафонський біг) допомагає відновлюватися поза лінією вогню. Вправно оперуючи образним мисленням та зважаючи на майбутній фах студентів Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку, полковник розповів їм про те, чим діапазони радіохвиль схожі на етапи життя людини, і про те, як радіоінженери на війні обходяться без спеціальних пристроїв, розраховуючи довжину антени під робочу частоту.

Кадровий військовий із позивним «ПозитиVV» і сукупним 30-річним стажем командира, офіцера Генерального штабу Збройних сил України, науковця і викладача військового вишу вважає: якщо книжка хоч одному читачеві допомогла, то вона свою місію виконала. У збірці лаконічних оповідань В’ячеслава Раєвського нема розлогих пояснень, менторства. Сам автор виступає у ролі позитивного героя з почуттям гумору, а його емоції спроможні запалити в душі читача певний настрій, ідею.

Напевно, більшість учасників цієї творчої зустрічі запам’ятали чи й узяли собі на озброєння кредо В’ячеслава Раєвського: «Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де перебуваєш!».

Автор: Ірина АНДРІЙЧУК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015