ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Нове свято. Вперше і назавжди
28.07.2022 / Газета: Вечерняя Одесса / № 58-59(11195-11196) / Тираж: 10407

Починаючи з 28 липня, ми будемо відзначати його щороку. Нагадаємо, День української державності встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

Увести нове свято запропонував Президент Володимир Зеленський. За його словами, «точка відліку» української державності — заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому нове свято відзначатиметься у день хрещення Київської Русі. Це свято звертає увагу на те, що українській державності не 30, а понад тисяча років.

Про введення нового свята Володимир Зеленський повідомив під час святкування Дня незалежності України минулого року. А згодом, 31 травня 2022 року, Верховна Рада прийняла закон, яким визнала День української державності вихідним днем. Так би і було — вихідний, святкові заходи, але завадила війна.

На початку цього тижня до українців звернувся президент:

«…Починається важливий тиждень — символічний. Тиждень, коли ми вперше відзначимо День української державності 28 липня. Вперше.

Відзначимо в час такої жорстокої війни — на шостому її місяці. Після восьми років війни на Донбасі. Але відзначимо. Попри все. Бо українців не зламати.

День української державності буде утверджувати зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.

Зараз у багатьох подвигах наших воїнів, у мудрості наших людей у боях, навіть просто в розмовах звичайних українців про те, що відбувається, ми можемо побачити, ми можемо почути і зрозуміти приклади таких же характерів, як і сотні років тому. Можемо побачити приклади такої ж хоробрості, такого ж ставлення до життя і, найголовніше, — ставлення до України й до ворога.

Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття. Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!

Берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу — це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо.

А отже, зможемо зробити те, що не вдавалося зробити раніше попереднім поколінням. Це стосується й нашого захисту в цій війні за незалежність, і нашого руху в об’єднану Європу, до повноправного членства у ЄС, і нашої здатності стати однією з найбільш сучасних держав світу…».

Не на часі масштабне святкування, але в громаді регіону не пройшли повз важливої події. В Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Грушевського відбувся хакатон національного державотворення «Українська державність: точка відліку» за участі громадських, політичних і церковних діячів, науковців і письменників, педагогів і журналістів, літераторів, митців, культурних діячів. У Авангардівській територіальній громаді оголосили про конкурс на найкраще виконання віршів на тему «Моя Україна — незламна країна» з врученням подарунків трьом найкращим виконавцям. Одеський зоопарк запросив 28 липня на свято «Україна — це ти», про те, що там відбувалося, ми маємо намір розповісти читачам.

Незважаючи на війну, в Україні відзначатимуть усі важливі дати для нашої держави. Про це днями заявив Президент України Володимир Зеленський: «Ми точно будемо відзначати всі важливі дати для нашої держави. Так, через безпекові умови не завжди гучно. Не можемо собі дозволити. Бо гроші сьогодні йдуть на фронт. Але тим не менш, ці дати обов’язково будуть у нашому календарі, у нашій пам’яті, для наших дітей. І ми це обов’язково повинні робити».

Сьогодні — День української державності, а невдовзі — День незалежності. Як зазначив президент, він поки не готовий оголосити формат відзначення Дня незалежності в цьому році: «Точно не хочеться попереджати наших агресивних сусідів щодо того, що буде відбуватися, а відбуватися буде».

Автор: Дар’я Алєксєєва

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012