ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Надія Бабіч: «Одеській опері є чим пишатись»
18.01.2022 / Газета: Вечерняя Одесса / № 5(11142) / Тираж: 10407

Минув 2021 рік… Вже набирає обертів рік 2022-й

Здається, що 2021 рік ось тільки розпочався, — та вже час підбивати його підсумки. Яким він був для Одеської опери та її глядачів, які разом з нами пережили стільки випробувань та викликів?

Тут слід визнати, що навіть така, здавалося б, пафосна характеристика, як «рік досягнень та перемог», не стане перебільшенням. Тому що так воно й виявилося. У 2021 році Одеський національний академічний театр опери та балету наочно продемонстрував, що навіть в умовах пандемії, що продовжується, перманентних карантинних обмежень, у вихорі щоденних новин і подій, можна досягати високих цілей, якщо є розуміння стратегічного спрямування творчого розвитку, а колектив являє собою команду однодумців.

Безумовно, визначальну роль у тому, що Одеська опера завершила 2021 рік на мажорній ноті, зіграло те, що з Надією Матвіївною Бабіч у липні минулого року Міністерство культури, за підсумками конкурсного добору на посаду генерального директора-художнього керівника театру, — уклало новий контракт на наступні п’ять років.

Таким чином, Одеська опера продовжила рух уперед, спираючись на здобутки минулих років. У результаті формула успіху театру набула двох складових: продовження вже започаткованих успішних проєктів та втілення «Програми розвитку ОНАТОБ», що була представлена Надією Бабіч і затверджена Міністерством культури та інформаційної політики України. І часто ці складові перетиналися, доповнюючи одна одну.

Якою є формула успіху Одеського оперного театру? — про це нам розповіла Надія Бабіч.

— Справді, 2021-й розпочався незабутньою подією — ІІ фестивалем «Зимовий променад в Одеській опері» (автор ідеї та музичний керівник фестивалю — головний диригент театру В’ячеслав Чернухо-Воліч), який одразу задав творчий настрій на рік уперед, — розповідає генеральна директорка — художня керівниця театру та художня керівниця фестивалю Надія Бабіч. — Адже у рамках фестивалю відбулася прем’єра концертного виконання опери Ж. Бізе «Шукачі перлів». Ця мистецька подія отримала високу оцінку глядачів та надихнула нас на подальший творчий пошук.

— Абсолютно незвичайним вийшов традиційній, вже шостий за рахунком, Міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері»…

— Ми цього прагнули — розірвати шаблони, здивувати, подарувати нові відчуття. Сподіваюсь, що нам це вдалося. Нагадаю, що фестиваль «Оксамитовий сезон в Одеській опері», який я задумала як художня керівниця проєкту шість років тому і що став знаковою мистецькою подією на фестивальній мапі України, проходив з 22 серпня по 15 вересня. Фестиваль є одним з наймасштабніших оперно-балетних заходів Півдня України. Він був присвячений 30-річчю Незалежності України. Афіша фестивалю включала опери, унікальні концертні програми, сценічну кантату-балет. Три ключові драматургічні центри фестивалю — концерт-відкриття «Україна — світу», головний меседж якого «Єдність. Воля. Незалежність»; балетний гала-концерт Classic & Modern «Одеса. Україна. Європа», що відбувся просто неба та фінальний проєкт «Ковчег Україна: Музика» — об’єднали минуле, сьогодення і майбутнє України, «закодоване» у музичному посиланні до сучасників. Цю знакову мистецьку подію висвітлили понад 50 медіа.

Підкреслю, що фестивалем «Оксамитовий сезон в Одеській опері» ми розпочали 212-й сезон, тобто через два тижні після відкриття ми, перші з оперних театрів України, зробили таке грандіозне свято для одеситів та гостей міста. Міністерство культури та інформаційної політики України створило цифрову мапу подій, котрі проводилися до Дня Незалежності України. Проєкт єдиної національної платформи охопив всі області України. З великим задоволенням нагадаю, що Одеський оперний театр був представлений на цій мапі двічі — VI фестивалем мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», в якому було залучено близько 800 учасників і відвідало майже 8 тис. глядачів, а також концертом «Спадщина.ua», який з великим успіхом пройшов 23 серпня на Потьомкінських сходах.

— А якими прем’єрами театр порадував глядачів минулого року?

— Концертне виконання опери «Шукачі перлів» я вже згадувала . Відбулись також прем’єри опери «Богема» Дж. Пуччіні, балету «Болеро» М. Равеля, вистави «Новорічна Одіссея». Також ми подарували глядачу оновлені версії балету «Жар-птиця» І. Стравінського і дитячої опери «Смарагдове місто».

Щодо прем’єр, які театр представив пошановувачам балету наприкінці року, хочу розповісти особливо. На сцені відбулися не просто вистави, а дійсно унікальні події — зусиллями митця, талановитого хореографа Георгія Ковтуна було відроджено стилістику характерного балету у постановці «Болеро» Моріса Равеля. Також у репертуар театру повернулась сучасна версія балету «Жар-птиця» Ігоря Стравінського — справжнє видовище навіть для найвибагливішого глядача.

Ну, а прем’єра опери «Богема» стала для всього колективу Одеської опери щасливим знаком, свого роду оберегом, який підтвердив, що будь-які труднощі минущі, а мистецтво — вічне. Адже працювати над новою виставою ми розпочали ще до пандемії. Але від прем’єри не відмовилися, хоча карантинні обмеження кардинально змінили наше життя: ми не знали, що буде далі, як зміниться світ і як змінимося ми. Багато перешкод довелося подолати, але 19 червня минулого року нова «Богема» побачила світ під оплески повного залу. Прем‘єра стала можливою завдяки потужній командній співпраці всього колективу театру з міжнародною постановчою групою з Королівств Бельгії та Нідерландів, які разом зробили сучасну версію однієї з найпопулярніших і найулюбленіших опер світового оперного репертуару. До речі, хочу додати, що співпраця з міжнародною командою митців буде продовжуватись. Ми сподіваємося на дуже цікаві результати.

— Чим ще запам’ятався рік, що минув? Які події можна назвати знаковими? Чи можливо визначити вектори творчого розвитку Одеської опери в найближчому майбутньому?

— До колективу театру приєдналися видатні диригенти — амбасадорка української культури, всесвітньовідома й унікальна Оксана Линів та маестро з Японії Хірофумі Йошіда. Вперше в історії Театру відбувся Міжнародний диригентський майстер-клас головної запрошеної диригентки театру Оксани Линів. У заході взяли участь молоді диригенти з України, Естонії, Франції. Майстер-клас став однією з нових традицій, реалізованих Одеською оперою цього року. 30 жовтня молоді оперні диригенти одержали іменні сертифікати на сцені театру. Учасники майстер-класу одностайно відзначили — досвід був неоціненний! Ну, а ми з нетерпінням чекаємо на майбутні проєкти, які стануть можливими завдяки цій співпраці.

Ще одна важлива подія минулого року і ще одна можливість сказати «вперше» — навесні у театрі розпочала діяльність група стажистів, керівником якої призначено провідного соліста театру, заслуженого артиста України Дмитра Павлюка. Менше ніж за рік стажистка театру Влада Коєва, здобувши перемогу у конкурсі на посаду артиста-вокаліста, стала членом оперної трупи! А всі стажисти-вокалісти мали дебютні виступи в операх «Іоланта» та «Смарагдове місто».

Також вперше в Одеській опері та єдиній з оперних театрів України до 30-ї річниці Незалежності України будо видано журнал, і наразі очікуємо на другий випуск.

Одеська опера започаткувала також новий цікавий проєкт, що дав змогу залучити мешканців маленьких міст Одеської області до мистецтва опери: на початку літа творчий колектив театру — оркестр та провідні солісти — відвідав Ізмаїл та Чорноморськ з проєктом «Велика музика в маленьких містах». Захоплені відгуки, оплески й слова вдячності стали для наших артистів щирим подарунком від людей, що мали змогу доторкнутися до вишуканого мистецтва. Також театр продовжував гастрольну діяльність. Протягом 2021 року артисти театру гастролювали Францією, Саудівською Аравією, Королівствами Бельгія та Нідерланди. Це були дійсно унікальні гастролі — виступи трупи Одеської національної опери змогли подивитись майже 58 тисяч глядачів!

У численних проєктах, що відбулися в Одеській опері, брали участь запрошені зірки з усього світу, а також колективи: Національний симфонічний оркестр України, проєкт-колаж «КОВЧЕГ УКРАЇНА: МУЗИКА». Дуже зворушливим на емоції та щедрим на овації вийшов святковий концерт «Коли душа з душею розмовляє» на честь 134-річчя театру. Маестро Борис Блох та оркестр Одеської опери під орудою головного диригента театру В’ячеслава Чернухо-Воліча зачарували зал вишуканою музикою! До речі, вже можу анонсувати подію, яку чекаємо з особливою радістю, — це святкування 135-ї річниці архітектурного шедевра, будівлі Одеської опери!

— Якими нагородами було відзначено торік працю творчого колективу театру?

— Приємних подій виявилося багато. Так, соліст Олег Злакоман був відзначений званням «Заслужений артист України», а начальника пошивного цеху театру Сергія Васильєва ми поздоровляли з присудженням звання «Заслужений художник України».

Соліст балету Андрій Писарєв став офіційним рекордсменом України в номінації «Найбільша кількість перемог артиста балету в міжнародних конкурсах» в категорії «Мистецтво». Рекорд внесений до Національного Реєстру Рекордів як досягнення України.

Минулого року нагороду одержав і сам театр. Міський департамент культури і туризму вручив ОНАТОБ відзнаку «Odessa Tourism Friendly». Таку оцінку отримала наша діяльність із популяризації рідного міста як одного з головних туристичних, культурних, творчих, інтелектуальних центрів нашої країни, де завжди раді гостям. Адже театр щорічно відвідує велика кількість туристів із різних країн світу. Знайомство з однією з головних візитівок Одеси і України, Одеською оперою, відбувається під час вистав, екскурсій, фотосесій.

— Не буду оригінальним, якщо скажу, що з усіх вищеперелічених здобутків і знаків уваги головною оцінкою та найвищою нагородою для театру залишаються глядацькі аншлаги та щедрі оплески. Що хочете побажати тим, хто цього року прийде до Одеської опери?

— Перш за все, дякуємо кожному глядачу за щоденну підтримку, емоції, оплески та квіти. Завжди раді вам у нашому з вами улюбленому театрі. Нехай новий рік стане поштовхом до нових чудових зустрічей та вражень! У різних творчих та виробничих процесах театру задіяно сотні працівників, але все було б марно, якби не глядачі. Чекаємо на вас! Попереду — великі творчі плани, прем’єри, гастролі, приголомшливі міжнародні проєкти та ще багато цікавого.

Автор: Інтерв’ю вів Олег Суслов

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011