ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗВИТЯЖНЕ, ТВОРЧЕ Й ПРАЦЬОВИТЕ МІСТО
16.10.2021 / Газета: Чорноморські новини / № 82-83(22301-22302) / Тираж: 8525

Є в кожному місті місця історичні,

Не виняток — Балта: їй майже п’ятсот…

Та кожного року знаходяться дати,

Коли виникають зворушні чуття

Любові до міста, й цього не відняти,

Й без цього немислиме наше життя.

Ці рядки мимоволі згадалися з нагоди відзначення Дня міста у Балті, вік якої з віднедавна науково уточнений і, як наголошувалося минулої п’ятниці, у день святкування, становить 495 років. Отже, попереду — 500-літній ювілей.

Святкові заходи розпочалися зранку. Першим з них, за традицією, став урочистий молебень на славу міста і його мешканців, який провів у Свято-Успенському соборі його настоятель отець Олександр. Далі представники місцевих органів влади, трудових та освітянських колективів пройшли вулицями міста до меморіалу Слави, де хвилиною мовчання вшанували земляків, які віддали своє життя в ім’я збереження миру й незалежності України, і поклали квіти до Вічного вогню та підніжжя пам’ятника.

Наступний захід — відкриття меморіальної дошки, встановленої на будівлі Балтського історичного музею, на честь нашого славного земляка, уродженця Балти Володимира Микитовича Шевченка — видатного кінорежисера-документаліста, оператора, лауреата Шевченків-ської та інших премій, заслу-женого діяча мистецтв України, автора першої стрічки про Чорнобильську трагедію «Чорнобиль. Хроніка важких тижнів». Після вітального слова заступниці міського голови Тетяни Холіч право урочисто відкрити пам’ятну таблицю директор музею Петро Ткач надав міському голові Сергію Мазуру та його заступникові Валерію Желіховському.

Тут же, у виставковій залі музею, присутні долучилися до відкриття експозиції художніх робіт вихованців Балтської школи мистецтв (викладачка Н. Пінкіна, директорка А. Заянчуковська) у рамках започаткованого Першого дитячого пленеру. З дебютом юних художників тепло привітав міський голова Сергій Мазур, а директорка Балтської школи мистецтв Альона Заянчуковська кращим з них вручила грамоти, а всім учасникам передала солодкі подарунки.

Святкові заходи продовжилися на центральній площі міста, вулиці Любомирській та на інших знакових майданчиках. Біля фонтана мешканців та гостей Балти радували виступи дитячого вокально-інструментального ансамблю «Світанок» (керівник Р. Ярьоменко) та духового оркестру (керівник В. Гарячук).

На площі перед адмінбудинком на радість дітворі й дорослим упродовж усього дня працювали різні атракціони запрошеного з нагоди свята «Лунапарку». Була широко розгорнута вулична торгівля так званого фудкорту під назвою «Аромати міста», запрошували ятки з продажу дитячих та інших виробів, у тому числі художніх, зокрема привезених гостями із Савранської, Подільської та інших сусідніх громад Подільського району. І весь час над центральною площею лунала музика. Усім було цікаво і весело. Дітям пропонували цукрову вату, попкорн та інші смаколики, дорослим — гарячі шашлики, кулінарні вироби та напої.

А найяскравішим святковим заходом на площі став флешмоб «Молодь Балтщини вітає». У ритмі сучасного танцю в поєднанні із сольним виступом юні балтяни композиційно створили образ птаха, який у завершальному ритмі — з дитячих рук злетіли у вись білі голуби — символізував щастя і процвітання.

У вітальному зверненні до земляків міський голова Сергій Мазур, зокрема, наголосив: «Це свято об’єднує усіх, кому дороге наше місто, його героїчне минуле і трудове сьогодення. Ми з вдячністю згадуємо тих, хто творив його славетну історію, розбудовував, збагачував традиції, боронив від ворогів. Дякую кожному з вас, шановні балтяни, за всі добрі справи, наміри та ініціативи, спрямовані на розвиток та благоустрій міста, покращення добробуту його жителів». Він побажав усім мирного неба, сонячних світанків, благополуччя, добра, взаємоповаги та здійснення чудових можливостей росту і розвитку: «Нехай Балтщина завжди залишається прекрасним куточком на землі і в серці кожного з нас!».

У надвечір’ї чудовими мелодіями минулих років радували присутніх музиканти-аматори групи «Ностальгія».

У День міста знакові заходи відбулися й у спортивному житті. У новому сучасному спорткомплексі «Балта» про-йшов перший тур чемпіонату вищої ліги України з волейболу серед жіночих команд, а на стадіоні — закриття чемпіонату Балтської громади з футболу.

Автор: Михайло ГЕРШКОВИЧ, Ольга ЧЕРНЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011