ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВАРТО ЗНАТИ
12.12.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 95(22114) / Тираж: 8525

НА ПОТРЕБИ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Уперше за багато років уряд повністю забезпечить людей з інвалідністю технічними засобами реабілітації.

«Наша мета — до кінця цього року повністю покрити потреби людей з інвалідністю у тому, чого вони найбільше потребують, без будь-якої пріоритизації та вибірковості. На ці цілі виділяємо додаткове фінансування. Гроші підуть на забезпечення візочками, протезами, ортезами — всім, що зробить життя людей з інвалідністю комфортнішим», — зазначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю, який відзначався 3 грудня.

Як запевнив голова уряду, регіональні управління соціального захисту населення вже отримали кошти на ці потреби.

А ще повідомив, що вже ближчими днями будь-хто зможе отримати безоплатну консультацію чи залишити звернення за телефоном «гарячої лінії» 1539. Цей проєкт, що реалізується за підтримки Секретаріату Кабінету Міністрів, сприятиме дотриманню прав людей з інвалідністю.

Наразі, зазначив Олексій Гончарук, уряд працює над тим, щоб люди з інвалідністю могли отримувати соціальні послуги телефоном. Зокрема, йдеться про надання таких послуг Пенсі-йним фондом.

«ЗЕЛЕНЕ СВІТЛО» ДЛЯ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про повноці-нний запуск системи трансплантації в Україні.

Як зазначається, розвиток системи трансплантації допоможе рятувати утричі-вчетверо більше життів людей, які потребують пересадки органів або кісткового мозку.

Трансплантація — це цивілізаційний показник розвитку системи медичної допомоги у державі, а готовність її громадян до пожертви власних органів за життя або після смерті — ознака свідомого розвиненого громадянського суспільства. Тому поступова розбудова спроможної системи трансплантації — це не просто виконання євроінтеграційних зобов’язань України, а й фактичне об’єднання україн-ського суспільства з європейськими країнами заради порятунку життя людей.

Підтримка цього законопроєкту дуже важлива, бо:

усуваються технічні та бюрократичні бар’єри для проведення трансплантації;

гарантується правовий захист для лікарів від неоднозначного трактування заплутаного законодавства;

регламентується робота електронних реєстрів донорів органів і кісткового мозку. З початком повноцінної роботи цих реєстрів кожен з нас зможе стати донором прижиттєво або задекларувати свою волю дозволити в разі смерті використання своїх органів для порятунку життів. Адже кожна людина, яка дозволила використати свої органи після смерті, може врятувати життя 6—8 інших людей;

налагоджується ефективний механізм взаємодії з іноземними або недержавними електронними реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин для створення національної бази даних донорів кісткового мозку.

НЕ ПРОСТО БРИНЗА — БРЕНД!

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства видало свідоцтво про реєстрацію права на використання зареєстрованого зазначення походження товару — сиру «Гуцульська овеча бриндзя».

«Гуцульська овеча бриндзя» — перше українське географічне зазначення, що відповідає всім європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС. Заявку на реєстрацію подала громадська спілка «Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів».

Гуцульська овеча бриндзя виготовляється на літніх високогірних пасовищах (полонинах) з гірського овечого молока відповідно до традицій, які беруть свій початок у Карпатах ще з XV століття. Зона її виробництва охоплює Закарпаття, Івано-Франківщину й частину Чернівецької області.

«КРАЩЕ СПОЖИТИ ДО…»

У зв’язку з введенням у дію 6 серпня поточного року закону «Про інформацію для споживачів харчових продуктів» підготовлено інфографіку з роз’ясненнями нових вимог до маркування термінів придатності харчових продуктів.

Зокрема, йдеться про такі терміни — «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…» та «вжити до…».

Так, на ринку існують продукти, що швидко псуються, для яких має бути зазначена дата «вжити до…». Така позначка інформуватиме про те, що наступного за цією датою дня продукт може стати небезпечним.

Водночас, є низка продуктів, які, за дотримання встановлених умов зберігання, залишаються безпечними впродовж певного часу після закінчення мінімального терміну придатності, прописаного у маркуванні. Для таких продуктів буде вказана дата завершення мінімального терміну придатності, що позначатиметься фразами «краще спожити до…», «краще спожити до кінця…».

Після закінчення зазначених термінів продукти мають бути вилучені з реалізації.

ЗАЛЕЖНІ ВІД СМАРТФОНІВ

Майже чверть сучасних молодих людей настільки залежні від своїх смартфонів, що в них з’являються симптоми «психологічної ломки», коли не мають постійного доступу до гаджета.

Учені з Королівського Лондонського коледжу, повідомляє BBC, проаналізували дані 41 дослідження, в яких загалом взяли участь 42 тисячі підлітків. Згідно з результатами, 23% респондентів не можуть контролювати час, проведений перед екраном телефону, й відчувають занепокоєння, якщо гаджета нема поруч.

Така залежність, зазначають дослідники, призводить до того, що діти стають дратівливими і починають панікувати, якщо у них нема доступу до смартфону, а відтак застерігають: це може мати серйозні наслідки для психічного здоров’я молодої людини.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011