ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НОВЕ ЖИТТЯ МАЛОГО ТАТАРУ
12.09.2013 / Газета: Чорноморські новини / № 72(21440) / Тираж: 8525

З природою треба дружити, а не підкорювати її! У правильності саме такого підходу у стосунках з довкіллям наочно змогли переконатися одеські журналісти, які 5 вересня взяли участь у прес-турі в дельту Дунаю на острів Малий Татару. Організатором поїздки виступив Всесвітній фонд природи WWF, який уже 10 років фінансує повернення острова в природний стан.

Малий Татару — один з дунайських островів, що входять до складу регіонального ландшафтного парку «Ізмаїльські острови». Десь 50 років тому, коли природу активно підкорювали, острів оточили кільцем дамб, болота та частину озер осушили й почали активно використовувати, як тоді було прийнято говорити, «в інтересах народного господарства». Частину острова засадили тополями для отримання деревини, заклали фруктовий сад, стали вирощувати пшеницю і випасати худобу: коней, свиней і корів. Втім, великих успіхів у веденні цієї господарської діяльності не досягли, а ось кільце дамб завдало великої шкоди місцевій екосистемі. Перегородження шляху водам Дунаю обмежило нерест риби. Без припливу свіжої дунайської води зі щорічними паводками якість води у внутрішніх озерах погіршилася, і рослинність без природного затоплення та надходження поживних речовин почала де­градувати та перероджуватися. До того ж у 1995 році потужна повінь перелилася через дамби і, по суті, знищила весь сільськогосподарський комплекс на острові: й досі можна бачити остов затонулого комбайна, що визирає з-під болотної рослинності. Довелося визнати: хоч людина і вважає себе царем природи, але природа може дуже жорстоко посміятися над цими претензіями.

Відтак вирішили дружити з природою, і 30 жовтня 2003 року представники Ізмаїльського лісового господарства, місцевої влади та Всесвітнього фонду природи офі­ційно відкрили модельний проект відновлення о. Малий Татару в рамках реалізації концепції майбутньо­го Дунайської дельти. За допомогою сучасної землерийної техніки дамби, що оточували острів, знесли, тож шлях дунайській воді був відкритий, і навесні 2004-го Малий Татару пережив першу повінь за останні 50 років. Відтоді ведеться постійне спостереження за відновленням природних процесів і впливом щорічних паводків на екосистему острова.

Сьогодні, після 10 років робіт з відновлення Малого Татару, можна підбити перші підсумки. Звісно, за такий короткий термін екосистема не зможе реабілітуватися повністю, адже її деградація тривала кілька десятиліть. Але позитивні тенденції помітні.

Водно-болотні угіддя, що відновлюються, вже приносять користь і природі, і людям: вода очищується, риба нереститься, птахи в’ють гнізда. Але природою і красою зараз мало кого здивуєш. Усіх цікавлять ще й гроші та економічні показники. Тому ставку зробили на розвиток на відновлених територіях туристичного бізнесу, який може стати навіть вигіднішою справою, ніж екстенсивне сільське господарство. Малий Татару надає відмінну можливість для екотуризму, оскі­льки відновлення найкращим чином демонструє природний вигляд дельти Дунаю — унікальної системи плавнів, островів та заплавних озер, де зустрічається більше 6 тисяч видів рослин і тварин. Нині екотуризм на острові приносить більший прибуток, ніж вирощування гібридних тополь, чим займалися тут до цього.

У 2005 році на острові випустили стадо із 11 корів породи українська сіра. Згідно з проведеними раніше дослідженнями було показано, що заселення великими травоїдними тваринами плавневих лісів призводить до оновлення і збільшення видового складу флори. Худоба в природний спосіб впливає на рослинність острова, компенсуючи відсутність диких парнокопитних, що мешкали на Малому Татару до його освоєння людиною. Корови непогано тут почуваються й активно розмножуються, що в майбутньому даватиме додатковий, хоч і невеликий, прибуток лісовому господарству. Цікаво, що хоч вони вже й стали практично дикими, але взимку самі приходять у збережений на острові корівник, де їх годують і де вони чекають настання тепла, а потім знову йдуть усім стадом в ліси острова.

Не менш важливо й те, що, як показала практика, відновлення плавнів сприяє адаптації регіону до зміни клімату і зниженню рівня паводків. Розливаючись на великій площі відновлених плавнів, вода не досягає таких критичних рівнів, як у випадку руху тільки головним руслом річки. Отже, відновлення плавнів є економічно вигіднішим способом боротьби із затопленнями, ніж будівництво дамб та інших захисних споруд.

Регіон дельти Дунаю вразливий до зміни клімату. Внаслідок таких змін підвищується частота і сила екстремальних погодних явищ, погіршується якість води, зменшуються врожаї господарських культур та улови промислових видів риб, що відчутно впливає на добробут місцевого населення. Тому дельта Дунаю потребує систематичної і комплексної адаптації. Такі висновки були зроблені в рамках регіонального проекту «Адаптація дельти Дунаю до кліматичних змін шляхом інтегрованого управління водними і земельними ресурсами», який стартував у 2011 році. Цей трирічний проект об’єднує Україну, Молдову та Румунію й підтримується Міжнародною комісією із захисту Дунаю. Об’єднаний підхід до вирішення спільних проблем, безумовно, ефективніший, ніж зусилля кожної окремої країни в цьому напрямку. Адже природа не ви­знає кордонів, і дельта Дунаю, незважаючи на умовний поділ між трьома країнами, є цілісною природною системою.

Автор: Олег ВЛАДИМИРСЬКИЙ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 16.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012