ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Гендерні студії: в Одеській національній науковій бібліотеці та презентація книги «Від інтиму до світогляду. Нариси з гендерної журналістики»
21:43 / 20.01.2022

У рамках культурно-просвітницького проєкту «Гендерні студії» 19 грудня 2022 року в Музеї відділу рідкісних видань та рукописів Одеської національної наукової бібліотеки відбулася презентація книги одеських журналістів Олександра Галяса та Тамари Гладкої «Від інтиму до світогляду. Нариси з гендерної журналістики» за участю авторів.

З привітальним словом до присутніх на заході, ініційованому Одеською обласною Радою миру у співпраці з Одеською національною науковою бібліотекою, звернулася Генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ірина Бірюкова. Вона зазначила, що бібліотека вже давно стала не лише потужною локацією в місті Одеса для поглиблення знань вчених, журналістів, публіцистів, письменників, політичних діячів, а ще й своєрідним інформаційним майданчиком для обговорення надважливої теми соціальної рівності, де підіймаються та обговорюються непрості гендерні питання:

«Приємно, що до нашого сьогоднішнього засідання долучилися не лише присутні у залі одеські провідні науковці, журналісти, представники влади та громадськості, а й віртуально приєдналися до обговорення вчені та студенти вищих навчальних закладів з різних міст України».

Таміла Афанасьєва, голова Одеської обласної Ради миру, співзасновник культурно-просвітницького проєкту «Гендерні студії», підкреслила, що для неї велика честь працювати у партнерському режимі з ОННБ та наголосила на важливості подальшого проведення таких цікавих заходів, які дозволяють правильно вибудовувати лінію з просування гендерної рівності в Україні та розширення прав і можливостей жінок, при цьому зберігаючи баланс у нашому суспільстві.

У своєму виступі голова Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін акцентував увагу присутніх на тому, що гендерна тематика була, є і буде актуальною для нашого міста, у якому переважна більшість одеських журналістів – жінки, та подякував авторам за ще одне надбання у літературному та журналістському просторі, яке, він впевнений, посяде достойне місце на цьогорічному Загальнонаціональному конкурсі-фестивалі «Українська мова – мова єднання».

Автори книги «Від інтиму до світогляду. Нариси з гендерної журналістики» – заступник редактора одеської газети «Порто-Франко» Олександр Галяс і редакторка соціальних мереж телеканалу «7-й канал» Тамара Гладка – подякували керівництву Одеської національної наукової бібліотеки за можливість презентувати видання на тематичному засіданні та розповіли про ідею його створення.

«Книга – це вічність. І дуже символічно, що презентація нашої книги проходить у Музеї відділу рідкісних видань та рукописів Одеської національної наукової бібліотеки, де зберігаються найдавніші та унікальні пам’ятки літератури», — підкреслив автор.

За словами Олександра Галяса, до книги увійшли матеріали його статей, що підіймають проблеми децентралізації, сексизму, наркоманії та навіть інцесту. Чи можна на прикладі інтимних відносин звільнитися від гендерних стереотипів? Яким чином лялька Барбі впливає на зміну уявлень про суспільні ролі жінок? Що робити, коли стався інцест? Саме на такі доволі незвичні запитання можна знайти відповіді у книзі, яка, сподівається автор, стане корисною для студентів та викладачів факультетів журналістики.

До речі, Олександр Галяс за роки журналістської діяльності друкувався в газетах, журналах, альманахах України, США, ФРН, РФ, Данії, Естонії та інших країн, також має понад 120 нагород національних та регіональних конкурсів ЗМІ. Останні роки він приділяє значну увагу саме гендерним проблемам.

На засіданні також обговорювалися методи гендерної освіти у вищих навчальних закладах. Під час дискусій учасники поділилися досвідом роботи за цим напрямом, окреслили соціальні проблеми студентської молоді, торкнулися тем з питань насильства за ознакою статі, торгівлі людьми, виховання дітей, реклами, насильства під час збройного конфлікту тощо.

На завершення заходу гості мали можливість ознайомитися з підготовленою фахівцями довідково-інформаційного відділу ОННБ книжковою виставкою «Гендерна журналістика», де була представлена добірка літератури з історії, дослідження теми гендерної рівності, міжнародного досвіду та практичні посібники щодо застосування гендерного підходу у різних галузях.

Довідково. «Гендерні студії» – культурно-просвітницький проєкт, ініційований Одеською обласною Радою миру за підтримки Одеської національної наукової бібліотеки, який має за мету забезпечити підтримку та реалізацію виконання Україною зобов’язань щодо ключових міжнародних зобов’язань по забезпеченню гендерної рівності шляхом поширення об’єктивної інформації про ідеї гендерної рівності в суспільстві, подолання стереотипів та протидію фейкам, формувати гендерну свідомість та культуру широких верств суспільства.

Юлія Семенова, провідний бібліотекар

Відділу соціокультурної діяльності

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.
Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012