ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Національна наукова бібліотека – майбутнім користувачам
17:47 / 03.06.2021
Світлана Прокоф єва
Світлана Прокоф єва

1 та 2 червня до Дня захисту дітей Одеська національна наукова бібліотека запропонувала відвідувачам цікаву виставково-пізнавальну програму «Національна наукова бібліотека – майбутнім користувачам».

Під час екскурсії старовинною книгозбірнею юні відвідувачі поринули у неповторну «пригодницьку» бібліомандрівку, познайомились з унікальною будівлею бібліотеки – пам’яткою архітектури початку ХХ сторіччя і почули захоплюючу історію становлення найстарішої книгозбірні України та її сьогодення.

У затишному залі читали сучасні книжки й роздивлялись старовинні видання ХVІІІ-ХІХ століть, уявляючи як бавились і що читали їх однолітки тих часів. Діти були в захваті від сучасного розмаїття видань дитячої літератури, різноманітних за формою, змістом і жанром: пригодницька література, фентезі, комікси, книжки-іграшки, книжки-пазли, книжки-ляльки, 3D-книжки, книжки-розмальовки на різну тематику: книжки про принцес і піратів, про тварин і загадкових істот, чарівні казки, енциклопедії для допитливих. Програма була цікавою і для дорослих. До уваги педагогів представлено новітню методичну літературу для викладачів дошкільних закладів та вчителів початкової школи з питань арт-терапії, казкотерапії, музикотерапії, основ театральної педагогіки та ін.

Надзвичайно цікавою і оригінальною була театральна складова програми, а саме виставка-інсталяція творчих робіт і театральних ескізів Світлани Прокоф’євої, головної художниці Одеського академічного театру ляльок. Жабка, гусениця, хлопчик-мізинчик, макет театральної сцени та багато малюнків – ескізи до вистав відомих казок «Дюймовочка», «Попелюшка», «Аладін», «Рукавичка», «Теремок», «Коза-дереза» та ін. До усіх цих казкових експонатів можна було доторкнутися, пограти і відчути себе учасником чарівного дійства.

Про велику творчу роботу з виготовлення ляльок, створення образів героїв, костюми люб’язно погодилась розповісти нам справжні казкарка, пані Світлана.

- Світлано Анатоліївно, розкажіть, будь ласка, як народжується лялька?

Лялька народжується у поєднанні з драматургією, режисерською ідеєю. Це спільна творча робота художника і режисера. Спочатку ми обираємо п’єсу, а потім вирішуємо якою буде лялька. Оговорюємо принцип роботи і конструкцію ляльки. Вона може бути планшетною, тростинною або маріонеткою тощо. А далі – драматургія диктує образ. Яка то буде лялька? Хитрий або веселий персонаж? Потім вирішуємо які будуть декорації. Адже лялька сама по собі не може існувати, вона існує у просторі, поряд з декораціями і акторами. Важливо навіть які у акторів будуть костюми. І ляльки мають бути виготовлені у схожій стилістиці і гармонійному співвідношенні з усіма складовими.

Кожна лялька має власний характер. Вони різні, як і люди. Є складні ляльки, які важко піддаються актору. Іноді буває нелегко присмирити ляльку. З ними треба працювати, тренуватися. Навіть починаючи з процесу створення. Одну ляльку можна виготовити на одному подиху без великих енергетичних затрат. А іншого разу лялька виявляється вельми непростою, на якій не хоче сидіти костюм або не наскладується грим. Однак все ж таки вона підкорюється. Така творча магія.

На питання «Що ви вважаєте головним у вашій професії?», Світлана Анатоліївна відповіла з чарівливою усмішкою:

- «Любов! Це головне. Головне любити свою роботу, коли під час створення ляльки віддаєш частинку душі, то лялька стає теплою, живою, їй передається тепло рук. Лялька вбирає у себе і позитивний настрій, і душевний стан починаючи з пап'є маше. Потім коли актор бере ляльку до рук він відчуває її і привносить свою енергію. Лялька оживає. Це справжнє театральне диво.

- У театрі є декілька синтетичних спектаклів, де актор-людина взаємодіє з лялькою. Один герой – людина, інший – лялька. Як діти сприймають такий прийом? На чиєму боці симпатія?

- Діти на боці правди і добра. Якщо актор добрий та справедливий дітям неважливо лялька це або людина. Діти прагнуть того, щоб добро перемогло зло. Нещодавно в театрі відбулася прем’єра спектаклю «Легенда про лисицю і журавля», де дерево – живий актор, а маленький горобчик – лялька. І горобчик питає дітей чи є у них друзі, чи знають вони що так дружба? Діти відповідають: «Знаємо, знаємо!». «А чи є у вас друзі?», – «Так, є!» – проводжується діалог. А дерево заперечує: «Не правда! Не буває дружби!». А діти викрикують «Буваааєєє!» (сміється). Діти захищають добро і сперечаються зі злом. У них є бажання захистити добро. У такі часи розумієш, що сила театру ляльок – то велика сила. Діти після спектаклю виходять щасливі і радісні.

______

Теж саме диво відчули і бібліотекарі, коли протягом двох днів Одеська національна наукова бібліотека зустрічала своїх майбутніх читачів. Вдале поєднання традиційної книжкової виставки і театральної інсталяції дозволило дітям і дорослим відчути магію і чарівність казки, поринути у світ дитинства і натхненної дитячої літератури. Зали книгозбірні наповнювались сяючими оченятами і щирими посмішками дітей. В Одеській національній науковій бібліотеці зберігається близько шести мільйонів книжок і кожен може знайти свою.

Світлана Герасимова, фото – Ельвіра Заборцева

Пошук:
розширений

Микола Саранча
Роль міді та марганцю для озимої пшениці
У сучасному сільському господарстві все більшу роль для отримання щедрих та якісних врожаїв озимої пшениці відіграють мікроелементи, зокрема мідь та марганець. Вони мають вагомий вплив на проходження фізіологічних процесів під час росту та розвитку рослин та формування врожаю. Значення мікроелементів для сільськогосподарських рослин зросло із підвищенням врожайності, яку стимулюють, застосовуючи NPK добрива. Проте забезпечення мікроелементами з ґрунту не завжди задовольняє потребу рослин, що і призводить до прояву дефіциту.

Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.
Велика Одеська Бібліоніч-VI 14 лютого, 17:00– о 21:00, ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА
Налаштуймося на хвилю любові, яка дарує крила і сили захищати коханих і мріяти!
Наукова зустріч з Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи»
22 січня 2024 р. у головному читальному залі Одеської національної наукової бібліотеки до дня Дня Соборності України відбулася наукова зустріч з істориком Ігорем Стамболом на тему «Геополітичні орієнтири України у працях Юрія Липи».
До Дня Соборності України
Щороку 22 січня, у день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, Україна відзначає День Соборності. Злука задекларувала об’єднання українських земель в одній державі та продемонструвала соборницькі прагнення українців. Ця подія стала знаковою для українського державотворення.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011