ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Переможниця Конкурсу есе зустрілася із заступницею Міністра цифрової трансформації України
18:51 / 04.03.2021

Міністерство цифрової трансформації України спільно з CSR Ukraine, експертною організацією Центр “Розвиток КСВ”, та її ініціативою #ДівчатаSTEM, і UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, за підтримки уряду Швеції визначили переможниць Конкурсу есе “Цифрова трансформація в Україні”.

Всеукраїнський Конкурс есе “Цифрова трансформація в Україні” було проведено до Національного Дня Дівчат у технологіях, який відбувся 19 листопада 2020 року. Це свято було засновано, щоб збільшити кількість дівчат у технологіях. За статистикою в Україні працюють лише близько 25% жінок. Минулого року свято вперше відбулося онлайн, і 20 компаній та організацій провели віртуальні екскурсії для дівчат та познайомили їх зі своїми надихаючими жінками.

“Я рада долучитися до ініціативи підтримки дівчат у STEM. У контексті нашої країни ця тема надзвичайно важлива, адже статистика в українському IT-секторі свідчить, що хоча частка жінок стабільно зростає, 90% позицій у розробці, топ-менеджменті й системному адмініструванні обіймають чоловіки. Сподіваюся, з року в рік ця ініціатива допоможе дедалі більшій кількості дівчат бачити рольові моделі, що надихають, і попри всі стереотипи робити вибір на користь цікавих їм технічних та природничих наук. На державному ж рівні такі ініціативи мають призвести до системних рішень, які, зрештою, допоможуть усунути “скляну стелю” і подолати прояви ґендерної нерівності в колах фахівців”, — зазначила Валерія Іоан, заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції.

Авторки двох найкращих есе отримали можливість зустрітися із заступницями Міністра цифрової трансформації України Валерією Іонан та Людмилою Рабчинською. Так 18 лютого відбулася перша онлайн зустріч однієї із переможниць конкурсу, Світлани Кухарук (м. Рівне), із заступницею Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерією Іонан.

Світлана Кухарук (17 років) навчається на двух спеціальностях: “Право” та “Фінанси, банківська справа і страхування”. Та, не дивлячись на це, її також цікавлять і технології, а саме технології у юриспруденції (legal tech).

“Мені подобається legal tech, адже я розумію, що за цим майбутнє. Здавалося б, що юриспруденція — монотонна робота, але навіть у цій галузі вже використовується штучний інтелект, який спрощує багато процесів для юристів/ок. Завдяки технологіям створюється багато нових професій, дотичних до права, наприклад, юридичний/а інженер/ка, юридичний/а дизайнер/ка, спеціаліст/ка з юридичних технологій. Тому мені здається, що моя робота теж буде пов'язана з юриспруденцією і буде на стику з технологіями”, — зазначила Світлана Кухарук, переможниця Конкурсу есе “Цифрова трансформація в Україні”.

Оригінальний підхід до написання есе про цифрову трансформацію в Україні вразив заступницю Валерію Іоан, яка й обрала Світлану однією з переможниць Конкурсу.

“Цифрова трансформація в Україні — це

не хвилюватися через папери,

а штурхнути бота

і зареєструвати собі ФОПа;

позбавити себе “я лише запитати”, коли сидиш в черзі, яку навіть не виміряти;

о третій ночі не розплющувати широко очі:

“а де мій паспорт, до речі?”;

у діджитал-плащі засліпити всіх в зумі,

а потім знову і знову дивувати у meeting-румі.

Ти на крок ближче до майбутнього.

Цифра замінить папір, але ніщо не замінить тебе.

Не витрачай час на черги, а нерви на неприємні компанії.

Усе інше — ДІЯ.

Доступність.

Інноваційність.

Я. Держава і Я.”

(Конкурсне есе Світлани Кухарук)

Організаторам Конкурсу вдалося поспілкуватися з переможницею та дізнатися враження від проведеної зустрічі. Світлана зазначила, що участь у Конкурсі здалася цікавим викликом для неї та дала можливість глибше розібратися в технологіях і взагалі в тих ідеях, які поширює Міністерство цифрової трансформації України.

“Зустріч пролетіла дуже швидко, я змогла поставити багато запитань й отримати на них вичерпні відповіді. Я дізналася, як працює Мінцифри й надзвичайно здивувалася через те, що над проєктами, які змінюють країну, працює всього чотири людини! Це просто нереально! В мене дуже багато вражень, а слова Валерії надають ще більше мотивації”, — поділилася своїми враженнями з приводу зустрічі Світлана Кухарук.

Національний День дівчат у технологіях і Всеукраїнський Конкурс есе “Цифрова трансформація в Україні” дають надію, що ми зможемо досягти гендерної рівності та подолати стереотипи про дівчат у технологіях. Цього року восени дівчата знову відвідають технологічні компанії, познайомляться з їх діяльністю та побачать, як можна будувати свою кар’єру у технологіях.

“Такий Конкурс є крутою можливістю залучати дівчат, які цікавляться технологіями. Технології постійно нас оточують, а конкурс дає можливість зрозуміти, що все це навколо нас, що за технологіями майбутнє і не потрібно боятися йти у цю сферу, якщо тобі це дійсно цікаво. Зустріч із Валерією стала для мене своєрідною мотивацією й довела, що дівчатам не закрита сфера цифрових технологій, що можна розвиватися і рухатися вперед. А головне — якщо в тебе є свої ідеї і ти хочеш щось реалізувати, то ти можеш працювати і в такій ніби лише чоловічій сфері, адже дівчата можуть змінити світ своїм баченнями та ідеями”, — підсумувала переможниця Конкурсу есе “Цифрова трансформація в Україні” Світлана Кухарук.

Подивитися запис “Національного дня дівчат у технологіях” можна за посиланням: https://youtu.be/w0SFWza7cLs

Контактна особа: Юлія Шкуліпа, 093 092 24 81, stem@csr-ukraine.org

*STEM – це акронім, який означає науку (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering) та математику (Mathematics).

_________

Національний День Дівчат в технологіях — вперше було проведено у 2018 році за сприяння CSR Ukraine, експертної організації Центр “Розвиток КСВ” спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення. Два роки поспіль захід проходив по всіх областях України. Великі та малі компанії проводили практичні заняття, екскурсії, семінари, вікторини, конкурси, майданчики для спілкування серед дівчат, які навчаються в середній школі.

CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проєкти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSREurope (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). www.csr-ukraine.org

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення – є провідною агенцією ООН, яка зосереджує свою роботу у сфері гендерної рівності, репродуктивного здоров’я та розбудови потенціалу молоді. Спільно з партнерами ми працюємо у 150 країнах та територіях світу, а з 1997 року і в Україні для утвердження рівності, подолання гендерних стереотипів, посилення можливостей жінок, рівномірного розподілу домашніх обов’язків та залучення чоловіків у виховання дітей. З 2015 року спільно з Міністерством соціальної політики України впроваджується кампанія «Щастя в 4 руки». Більше інформації про UNFPA та нашу роботу в Україні: www.ukraine.unfpa.org. Стежте за діяльністю UNFPA у Twitter та Facebook.

1 Дослідження DOU за 2020 рік “Жінки в ІТ: портрет, кар’єра і зарплата. Аналітика.”

2 Дослідження DOU за 2020 рік “Жінки в ІТ: портрет, кар’єра і зарплата. Аналітика.”

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.
Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012