Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»

Ризик використання воєнізованих націоналістичних структур для зриву виборів – високий
12.03.2019 в 18:18

Воєнізовані націоналістичні організації можуть бути використані для зриву виборів на окремих дільницях. Їх, як і правоохоронні органи, намагаються втягнути у брудну політичну гру. Ризики застосування насильства та обмеження прав і свобод громадян залишаються доволі високими. Громадянське суспільство має бути об’єднаним задля проведення чесних виборів та унеможливлення різного роду махінацій.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Ризики насильства у виборчій кампанії-2019», що відбувся у вівторок, 12 березня, в Одесі з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку».

Лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький після сутичок у Черкасах заявив, що такі акції будуть продовжені в інших регіонах. Нагадаємо, під час сутичок постраждало 22 правоохоронці та кілька учасників мітингу.

«І політологи, і журналісти вже неодноразово вказували на тісний взаємозв’язок між очільниками ˮНаціонального корпусуˮ та МВС. Для чого зараз людей на площах зводять лобами – можна лише здогадуватися», – каже експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Владислав Телькі.

Фахівці підкреслюють, що націоналістичні організації та правоохоронців використовують для досягнення одних і тих же цілей, причому «по голові» дістається рядовим з обох сторін, які можуть навіть і не підозрювати про це.

«Часто такі націоналістичні, воєнізовані організації використовують як інструмент для своєрідних силових атак. Це потрібно або щоб влаштувати безлад, або щоб привернути увагу суспільства. Постраждалі зазвичай є як з боку борців за справедливість, так і з боку силовиків. А потім різні політики використовують цю ситуацію у своїх цілях, роблять певні заяви, висувають вимоги», – зазначає експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ярослав Телешун.

Використання різних силових структур у виборчій кампанії вкрай небезпечне. Застосування насильства може призвести до непередбачуваних наслідків, – стверджують експерти і наголошують, що результати виборів та їх визнання і міжнародною спільнотою, і громадянами значною мірою залежатиме від об’єктивності та неупередженості роботи поліції.

«У лідерів президентської гонки дуже малий відсоток розриву. Шанси пройти у другий тур більш-менш однакові в першої трійки претендентів, тож навіть лічені голоси для кожного важливі. Зараз доволі високі ризики того, що на окремих дільницях можуть бути спроби зірвати вибори, в тому числі і з використанням парамілітарних структур. І тут дуже важливо, як поводитиме себе поліція. Чи буде вона дійсно об’єктивною і діятиме відповідно до закону, чи піддасться спокусі підігрувати окремим кандидатам. А тенденції до цього в останні кілька тижнів досить помітні», – каже Владислав Телькі.

Прес-служба ГО «Український Центр суспільного розвитку»

«КУЛЕК», КРЕДИТ И ПОЛИТИЧЕСКАЯ МИГРАЦИЯ
В начале недели еще два депутата от Демократической партии (ДПМ) вышли из правящей коалиции. В когда-то второй по численности фракции Демпартии, еще недавно насчитывающей 30 парламентариев, осталась половина состава. Теперь правящая коалиция — Партия социалистов (ПСРМ) и ДПМ — состоит лишь из 52 депутатов, при том, что для большинства нужен 51. Для падения правительства, возглавляемого Ионом Кику, достаточно, чтобы еще два-три депутата из коалиции осуществили акт политической миграции.

ГАНДБОЛ МАЄ БУТИ НЕ ТІЛЬКИ РЕЗУЛЬТАТИВНИМ, АЛЕ Й ЗАХИЩЕНИМ
1 червня відбулося розширене засідання президії ФГО. Були присутні запрошені гості – начальник управління фізкультури і спорту Одеської обласної державної адміністрації Валентина Кольчак та заступник голови Постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, культури та туризму Сергій Біб, а також директори ДЮСШ, керівники спортивних установ, тренери та викладачі.