Порушення в день голосування на виборах Президента в Одеській області та результати паралельного підрахунку голосів

Презентація проекту «Старовинна гравюра – національне надбання України»
09.11.2018 в 12:50
Презентація проекту «Старовинна гравюра – національне надбання України»

22 листопада 2018 року об 11:00 в Одеській національній науковій бібліотеці (вул. Пастера,13) відбудеться урочиста презентація проекту «Старовинна гравюра – національне надбання України» за участі представників центральних та місцевих органів влади України, керівників дипломатичних представництв зарубіжних країн-партнерів, провідних фахівців вітчизняних бібліотечних та музейних установ, закладів культури, освіти, науки.

Проект Одеської національної наукової бібліотеки, спрямований на збереження та популяризацію культурної спадщини України, введення в науковий обіг документів образотворчого мистецтва, здобув перемогу в конкурсі культурно-мистецьких проектів, проведеному Українським культурним фондом у 2018 році.

Вперше так масштабно буде представлено результати багаторічної копіткої праці бібліотечних фахівців з наукового опрацювання колекції артефактів, яка є однією з найцінніших серед п’ятимільйонного фонду бібліотеки.

Так, в рамках проекту, втіленого під егідою Міністерства культури України за підтримки Українського культурного фонду, в Одеській національній науковій бібліотеці не лише було здійснено оцифрування понад 600 гравюр XVI-XIX ст. майстрів з Англії, Італії, Нідерландів, Німеччини, України, Франції, але й розроблено сучасний веб-ресурс, який віднині надаватиме вільний онлайновий доступ до оцифрованого надбання – вітчизняних та зарубіжних гравюр XVI-XIX ст., які зберігаються у фонді ОННБ. Історія формування, склад і зміст цієї колекції заслуговують на уважне вивчення і популяризацію, адже привабливість гравюри як виду мистецтва полягає саме в тому, що кожен з відбитків є самостійним оригінальним художнім твором. Веб-портал надасть можливість вільного доступу до вказаного ресурсу шанувальникам мистецтва, дослідникам української та світової культури, мистецтвознавцям, історикам, працівникам музеїв, реставраторам, бібліотекарям усього світу.

У рамках презентації проекту увазі відвідувачів буде представлено виставку оригіналів гравюр, каталог якої буде передано вітчизняним і зарубіжним партнерам ОННБ, а 20 найцікавіших експонатів виставки, отримавши високополіграфічне оформлення, можуть бути представлені у форматі пересувної експозиції в Україні та за кордоном.

Довідково:

● Український культурний фонд – створена у 2017 році державна установа, діяльність якої спрямовується та координується Міністерством культури України. Метою УКФ є сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

● Розвиток електронної бібліотеки і колекцій цифрових інформаційних ресурсів – одне з найактуальніших завдань у роботі ОННБ. Він не лише сприяє створенню страхового фонду документів культурної спадщини, поширенню інформації про культурне надбання України, впровадженню сучасних інформаційних технологій у діяльність бібліотеки, але й є потужним імпульсом для подальшого вивчення культурної спадщини, яке зберігається у фондах бібліотек України, сприяє активізації науково-дослідної та культурно-просвітницької роботи науковців, фахівців бібліотек та музеїв, ефективно слугує гідній презентації культурного спадку України у світовому інформаційному просторі. Особливо це стосується рідкісних книг, періодичних видань, рукописів, фотографій, гравюр тощо, які є унікальною частиною культурної спадщини людства. Їх вивчення та популяризація, забезпечення загальної доступності до цих культурних цінностей є важливою складовою місії Одеської національної наукової бібліотеки.

Аналитическая служба «Контекст-Причерноморье»
СЕРГЕЙ ГРИНЕВЕЦКИЙ: «СВОБОДНАЯ ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ЗОНА — ЭТО ВОПРОС ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО ЭКОНОМИКИ И ИНВЕСТИЦИЙ»
На днях Одесский городской голова издал распоряжение о создании рабочей группы по вопросам восстановления и расширения полноценной деятельности специальной (свободной) экономической зоны. Сопредседателем рабочей группы назначен председатель Одесской облгосадминистрации в 1998-2005 году, народный депутат Украины 3-го, 6-го и 7-го созывов Сергей Гриневецкий. В интервью ИА "Контекст-Причерноморье" он поделился своим видением будущего СЭЗ в Одессе.

Славетні імена з історії бібліотеки: Олександра Миколаївна Тюнєєва
У цьому році виповнюється 190 років заснуванню Одеської національної наукової бібліотеки. Тож у головній міській «скарбниці мудрості» заплановано низку цікавих заходів, приурочених до цієї знаменної дати. Перша ластівка в розділі «Видатні постаті та події в історії ОННБ» – зустріч, присвячена пам’яті унікальної людини, книгознавця, бібліографа, фахівця з рідкісних книг – Олександри Миколаївни Тюнєєвої (1888-1984).