Прес-бріфінг заступника Голови НБУ щодо оптимізації банкнотно-монєтного ряду національної валюти

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ АБІТУРІЄНТАМ 2018 РОКУ
07.06.2018 в 14:21
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ АБІТУРІЄНТАМ 2018 РОКУ

Поточного року в процес вступу абітурієнтів до вищих навчальних закладів запроваджуються деякі новації, що сприятимуть вдосконаленню вступної кампанії, підвищать її прозорість та забезпечать рівність у реалізації права громадян на отримання якісної вищої освіти.

Новації вступної кампанії-2018:

• вступити до ВНЗ можна за результатами ЗНО 2016, 2017, 2018 років (результати актуальні з усіх предметів, окрім іноземних мов)

• з низки спеціальностей замість творчих конкурсів проводитимуться творчі заліки

• для вступу на бакалавра чи магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань два конкурсні предмети будуть фіксованими (українська мова та література, профільний предмет)

• посилено вимоги для вступу на окремі медичні спеціальності – не менше 150 балів з профільних предметів (біологія, хімія або математика)

• кожен абітурієнт може подати не більше 7 заяв (раніше було 9) на вступ до ВНЗ на бюджет не більше, ніж на 4 спеціальності

Вступ для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій

З 4 червня 2018 року, по всій Україні почали працювати понад 70 освітніх центрів, через які жителі окупованих територій Криму та Донбасу можуть вступати до українських вишів за спрощеною системою. Зокрема, відкрито 35 ОЦ «Крим-Україна» та 37 – «Донбас-Україна».

Спрощена процедура полягає в тому, що вступникам з Криму та Донбасу, які звернуться до центрів, не потрібно складати ЗНО. Натомість їм треба пройти державну підсумкову атестацію з 2 предметів – українська мова, історія України, а також скласти вступний іспит з профільного предмета або творчий конкурс. Вступити можна без паспорта і українського атестата. Перелік освітніх центрів, їх адреси, режим роботи, закріплені за ними школи розміщені на сайті МОН. Квота для вступників з окупованих територій буде не меншою, ніж торік – 2500 місць.

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич звернулась до випускників шкіл на тимчасово окупованих територіях:

«Приїжджайте вчитись в Україну. Ми організовуємо вступ по всьому спектру – до закладів 1-2 рівня акредитації, 3-4 рівня акредитації. Нам потрібні наші громадяни, які потім обов’язково реінтегрують ці території в незалежну суверенну Україну. Їдьте до нас, ви будете вчитись за кошти бюджету.»

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю

Секретаріату Кабінету міністрів України

Украинский эксперт: У новой коалиции приднестровский конфликт может отойти на второй план
С утверждением нового правительства в Кишиневе, в отношениях Украины и Молдовы, скорее всего, будет сделана пауза, - считает заведующий отделом исследований Придунайско-Черноморского региона Национального института стратегических исследований Артем Филипенко.

Конструктивный диалог транспортной интеллигенции в Одессе
В конце мая в Одессе успешно завершила работу ХVIII-ая Международная неделя по торговле и транспорту, выставка «Интер-ТРАНСПОРТ». Под девизом «Диалог. Доверие. Действие» в Одессе прошла традиционная встреча транспортной интеллигенции Украины и зарубежья — партнеров, друзей, руководителей предприятий и организаций транспортной отрасли и грузовладельцев с потребителями транспортных услуг.