ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Йожеф САБО: «Прийшли русаки — забрали будинок»
07.03.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 10(22488) / Тираж: 8525

Легендарний футболіст і тренер розповів про футбол та політику

Олександр Шовковський виграв шостий матч поспіль після призначення на посаду головного тренера київського «Динамо». Лідер цього рейтингу — Йожеф Сабо із 10 перемогами, які він здобув майже 20 років тому, в сезоні 2004/05. Це і стало приводом поспілкуватися з патріархом тренерського корпусу України, який 29 лютого відсвяткував своє 84-ліття.

— Йожефе Йожефовичу, як думаєте, Олександру вдасться побити ваш рекорд?

— Дай Боже, щоб він побив усі рекорди в «Динамо». Вболі-ваю за нього всім серцем. Він був дуже дисциплінованим футболістом. Виконував усі тренерські завдання. Була голова на плечах. Ніколи не пив. Я його пацаном забрав з «Динамо-2». В одному з матчів за «Динамо-2» Шовковський зробив помилку, тренери відправили його в «Динамо-3». А я, коли про це дізнався, відразу забрав Сашу в першу команду. На той час якраз займався формуванням нової команди. Також узяв Косовського, Головка.

— Як взагалі оцінюєте роботу Шовковського в «Динамо»?

— Ще трохи зарано давати оцінки. Він тільки на початку свого тренерського шляху. Але, думаю, все у нього вийде. Якщо не сьогодні, то завтра. Якщо не завтра, то післязавтра. Зараз радію за нього.

— Чи не затягнуло керівництво «Динамо» момент прощання з Луческу?

— Луческу — професійний тренер. Так, останнім часом він мало що давав «Динамо». Напевно, Мірча попросив керівництво придбати нових гравців. Але, скоріш за все, на це не було грошей. Чому — цілком зрозуміло. Іде війна. Мабуть, настрій у Луческу вже був не той. Але у всьому можна знайти й позитив. Шовковський працював поруч із дуже кваліфікованим тренером. Для Олександра це гарний досвід, який йому надалі знадобиться.

— До речі, про керівництво «Динамо». Багато років тому у вас стався конфлікт із братами Суркісами. Зараз які з ними стосунки?

— Нормальні. Вітали мене з днем народження. Всі конфлікти залишилися позаду. Сьогодні війна і не можна сваритися. Треба допомагати один одному. Вони утримують «Динамо» під час війни. За це їм респект. Витрачають на команду чималі гроші. Повірте, це дуже дороге задоволення.

— Якби вам 25 років тому сказали, що Шовковський очолить «Динамо», а Шевченко стане президентом УАФ, чому здивувалися б більше?

— Не думав, що Шевченко стане керівником УАФ. Вважав, що він продовжить іти по тренерській стезі. Щось у нього трохи не вийшло в «Дженоа». Хоча, насправді, зрозумі-ло, чому. Коли нема команди — нема з ким реалізовувати завдання. Візьмемо український приклад — Шарана в «Минаї». Якщо в тебе нема які-сних кадрів, ти нічого ти не зробиш. Подивимося, чи вийде у Шевченка в ролі президента УАФ. Схоже, що всі гроші, які були в УАФ, украли. Не знаю, як він буде це вирішувати. Але щиро бажаю йому вдачі!

— Йожефе Йожефовичу, ви народилися в 1940 році в Ужгороді. Місто на той час уже належало Угорщині. Угорці окупували Ужгород 10 листопада 1938-го, коли Гітлер розчленував Чехословаччину. Яким було ваше дитинство?

— Нас було семеро дітей у родині — п’ятеро братів, дві сестри. Я був наймолодшим. Жили в нормальному будинку. Коли прийшли русаки, будинок у нас забрали. Переселили у квартиру, в якій до цього жили солдати. Дитинство було важким. Дуже важким.

— Ви й досі продовжуєте думати угорською?

— Мені соромно, що я — мадяр. Орбан уже багато років лиже дупу путіну. Орбана давно захомутали росіяни. Мені телефонують журналісти з Будапешта, я їм про це теж кажу. Перепитують у мене, чи не боюся так жорстко критикувати лідера держави. Відповідаю, що мені 84 роки — кого я маю боятися?

Я закінчив мадярську школу, родина розмовляла угорською. Я і словацьку знаю, адже в родини є і словацькі корені. Коли в 1959-у приїхав до Києва, вчив, на жаль, не українську, а російську мову. Але тепер я забув російську. Сказав своїм дітям та онукам, щоб вони теж її забули й ніколи не розмовляли з росіянами.

— Під час ігрової кар’єри вас називали «фашистом» — за угорське коріння і те, що Угорщина воювала на боці Німеччини. Пам’ятаєте, хто це придумав?

— Придумали в москві. Мене це дуже обурювало. Коли ми з київським «Динамо» приїжджали в москву, завжди грав проти місцевих команд на межі фолу. Вони мене боялися.

— Ви завжди вели здоровий спосіб життя і в 70 років ще каталися на лижах…

— Так, але п’ять років тому виникли проблеми з ногою. Довелося замінити тазостегновий суглоб. До цього я ще бігав. Зараз гуляю. Роблю зарядку. Давно не був у своєму старенькому будинку в Карпатах. Він біля села Верхнє Студене (є ще Нижнє Студене), тільки на 800 метрів вище села. Там дуже красиво.

Джерело: https://champion.com.ua.

Автор: Максим РОЗЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011