ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Про саміт миру, довгоочікувану допомогу і військовий план
29.02.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 17-18(11361-11362) / Тираж: 10407

Президент України Володимир Зеленський у неділю, 25 лютого, дав прес-конференцію на форумі «Україна. Рік 2024». Пропонуємо головні тези діалогу з журналістами вітчизняних та іноземних ЗМІ.

Про глобальний саміт миру. Україна має зміцнювати свої позиції як на полі бою, так і в дипломатичній площині, напрацьовуючи план закінчення війни, який відповідав би українським інтересам. Перший саміт миру може відбутися вже навесні поточного року у Швейцарії. У межах цієї зустрічі буде розроблено план і згодом підготовлено спільний документ, який потім буде передано російській стороні.

«Україна не хоче, аби на цьому саміті їй нав’язували будь-які формати перемовин — дипломатична ініціатива має іти саме з Києва», — зазначив президент.

У відповідь на запитання, чи Україна програє війну та чи не настав час говорити з путіним. «А можна говорити з глухою людиною? Людиною, яка убиває своїх опонентів? Ми запропонуємо майданчик, на якому він зможе погодитись, що він програв війну, що це була велика помилка».

«Чи україна програє? Я впевнений, що ні. Найважче було два роки тому. Принаймні у нас немає цієї альтернативи. Якщо Україна програє — нас не буде».

Про допомогу партнерів. Україна очікує на позитивні рішення щодо фінансової та військової підтримки від союзників для посилення на полі бою. «Я зустрічався із сенаторами, з обома партіями, і всі сигнали у різних форматах знає президент Байден, влада та опозиція. Вони знають, що нам потрібне це рішення впродовж місяця», — наголосив глава держави.

За його словами, здебільшого ці кошти залишаються на території США — у компаніях, що виготовляють зброю, яка потрібна Україні, зокрема системи ППО та ракети до них.

Водночас, як акцентував Володимир Зеленський, Україна вже підписала низку двосторонніх угод у сфері безпеки з європейськими країнами, де вказані конкретні обсяги допомоги.

«З’явилася серйозна конкретика щодо грошей, і ми не просто так наполягали на цій конкретиці, бо бачимо виклики у США. Але розраховую на те, що США залишаться лідерами демократії у світі», — зазначив глава держави.

Щодо далекобійної зброї, зокрема ATACMS 300, за словами президента, в цьому питанні є позитивні очікування.

«Справді, ми довго працюємо над цим питанням. Якщо узагальнити, я перебуваю в позитиві від нещодавніх розмов із нашими партнерами», — додав він.

Крім того, глава держави зазначив, що бачить зміни у ставленні Європи до війни в Україні, особливо впродовж останніх кількох місяців.

«Я думаю, вони принаймні розуміють, наскільки це є небезпечним для них. Що Путін — не тільки наш ворог, а це ворог для всієї Європи. Я думаю, вони зрозуміли, що Путін продовжуватиме цю війну», — сказав Володимир Зеленський.

На його переконання, саме тому лідери європейських країн почали збільшувати виробництво боєприпасів, зокрема калібру 155 мм.

Водночас глава держави зауважив, що суспільства європейських держав усе ще не готові воювати проти Росії на полі бою. І щоб їм не довелося цього робити, Європейський союз має посилювати Україну.

Про приїзд Макрона. Президент Франції Еммануель Макрон невдовзі відвідає Україну з візитом, з метою безпеки дату не оголошують. Україна очікує від Франції та партнерів ще кілька десятків артилерійських систем та «ще деякі речі».

Вперше президент озвучив втрати української армії. Загинули 31 тисяча українських військових. За його словами, росія втратила 180 тисяч військових вбитими, разом з пораненими російські втрати складають близько 500 тисяч.

Про запрошення України до НАТО. Це рішення на саміті Альянсу у Вашингтоні залежатиме від США та Німеччини: «Якщо нас не запросять, то не запросять».

Конфіскація заморожених російських активів послабить Путіна. Завдання втрат російській армії на полі бою, політична ізоляція у світі, посилення санкційного тиску та запровадження конфіскації заморожених російських активів послабить владу президента Володимира Путіна всередині Росії.

«Для нього гроші — номер один. Якщо ви почуєте його меседжі, то все навколо грошей. Він забезпечує безпеку цих грошей, навіть заморожених активів за кордоном», — зазначив глава держави.

«Якщо всі заморожені активи, усі гроші передадуть просто, без жодних умов, Україні, думаю, що це дуже його послабить... Без крові, але це було б дуже влучно. Тоді він буде дзвонити всім, не тільки мені, і шукати, як закінчити цю війну», — резюмував Володимир Зеленський.

Про Польщу та блокування українського кордону. У Польщі є внутрішня боротьба, використовувати Україну для тиску на європейські інституції — несправедливо. «Я думаю, що прем’єри знайдуть відповідні кроки. Для нас важливо зберегти союз з Польщею. Якщо кроки не знайдуться, то ми будемо захищати наш бізнес».

Про зернові коридори у Чорному морі. Україна розглядає можливості розширення зернових коридорів, зокрема, з відкриттям судноплавства у Миколаєві. За словами Володимира Зеленського, у цьому Україні може допомогти Туреччина.

«Президент Ердоган за його посередництва може нам допомогти з Миколаєвом. Ми розмовляли, щоб відкрити море. Миколаївщина також для нас дуже важлива. Ми готові до такої розмови. І скажу вам чесно, ми вважаємо, що це питання на першому інавгураційному саміті може бути вирішено», — сказав Володимир Зеленський.

У відповідь на питання про нелегітимність Зеленського як президента після травня цього року. Інформація, що Зеленський нібито втратить легітимність у травні цього року без перевиборів — це «російська программа». Це підтверджують також розвідки країн-партнерів, які мають відповідні документи: «Там навіть є суми грошей, які передбачені інституціям, які цю тему піднімають».

Про потреби в мобілізації. Треба дочекатися результатів аудиту, щоб сказати, скільки ще людей необхідно мобілізувати: «Треба подивитись, де частина людей, які не були на фронті, але вони були мобілізовані. З цим треба розібратись». Мобілізація в Україні триває постійно від початку дії воєнного стану.

Про український контрнаступ восени 2023 року. Володимир Зеленський розповів, що Росія знала про плани України щодо контрнаступу восени 2023 року: «Наші контрнаступальні дії минулої осені були на столі Кремля ще до того, як почалися контрнаступальні дії».

Втім, глава держави запевнив, що Україна має план на 2024 рік, але його деталі на загал не будуть розкривати. За словами Володимира Зеленського, чим менше людей буде знати про плани української армії, тим більш неочікуваним буде результат для росіян.

Щодо майбутнього контрнаступу. «Є план, він чіткий. Деталі не можу сказати, не маю на це права. Цей план пов’язаний зі зміною керівництва, планів буде готуватись кілька через витік інформації».

Про російський контрнаступ. За словами президента, Росія готуватиме наступ наприкінці весни або на початку літа.

«Нам складно буде найближчі місяці. Тому що є колихання в США, які мають вплив на деякі держави. Хоча ЄС відповідною підтримкою показав свою здатність бути лідером. Нам буде складно в березні — квітні. Ми будемо проходити період різних хвиль: і політичних, і фінансових, і різного тиску. Росія буде готувати контрнаступальні дії на початку літа або в кінці травня, якщо зможуть. Вони будуть готуватися. Ми будемо готуватися до бою. Я вважаю, що їх бій, який почався 8 жовтня, не приніс жодного результату. Ми зі свого боку підготуємо наш план», — заявив президент України.

2024 рік — переломний у повномасштабній війні для України. За словами Володимира Зеленського, третій рік повномасштабної війни — переломний. Від нього буде залежати формат закінчення війни. Він зауважив, що у 2022 році Україна намагалась вижити, а у 2023 році — вистояти.

«Рік виборів, розфокусування, всього одразу. Викликів ззовні, всередині тощо. Хтось втомлений, хтось про це говорить, хтось про це мовчить. І це такий переломний рік. І тому в переломний рік нам потрібна мужність, стійкість. Для того, щоб вижити. Від цього року, я думаю, буде залежати формат закінчення війни. Я так вважаю. Може, помиляюся», — сказав Володимир Зеленський.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014