ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Візуальні пазли й апокаліптичні фантазії
08.02.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 6(22484) / Тираж: 8525

У Культурному центрі Посольства України у Франції відкрилася виставка картин одеського художника Ігоря Гусєва під назвою «Високоточна любов, або Третя світова війна».

В експозиції представлені роботи, в яких авторське бачення підриву росіянами Каховської ГЕС доповнюється баченням штучного інтелекту. До уваги глядачів і нові малюнки із щоденника художника «Третя світова війна», які він створює на обкладинках старих книжок, змінюючи або доповнюючи деталями за допомогою мемів.

Відкриття виставки, що організована Одеським музеєм сучасного мистецтва за підтримки Посольства України у Франції, супроводжувалося виступом українських музикантів. Проєкт включає також екскурсії, зустрічі з автором та дискусію про ШІ.

Куратор виставки Андрій Сігунцов зазначає, що стан спокою в людському світі неприродний. Існує багато досліджень агресії, хижацтва, генетичної конкуренції, насильства, поведінки натовпу, класової боротьби, революції, тиранії, геноциду та військових злочинів, військових культів і технологій зброї, текстів, які детально описують практику та теорію війни загалом, аналізують конкретні війни і, нарешті, жахливі наслідки воєн. За словами пана Андрія, ці знання є основою сучасної цивілізації.

«Щоб позбутися психологічного терору, мінімізувати жахіття війни та продовжити життя, вкрай необхідно використовувати ці знання, а отже думати та уявляти. «Несподіванки», такі, як ранок 24 лютого, паніка і розчарування, пов’язані з повномасштабним вторгненням росії, зумовлені «бідністю» очікувань і «відмовою від уяви», — додає пан Сігунцов.

Створюючи візуальні пазли та апокаліптичні фантазії, Ігор Гусєв активно використовує свою уяву і власну методологію «нейромодернізму». За словами художника, оскільки реальність у воєнний час змінюється чи не щодня, візуалізація цього процесу дозволяє краще зрозуміти все, що з нами відбувається.

Ігор Гусєв живе і працює в Одесі й з моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну активно долучається до арт-проєктів, які висвітлюють теми агресії.

Художник переконаний: «Сучасне мистецтво, яке у нас практично не сприймалося, сьогодні стало справді народним. Перегляд стрічки новин у наш час — неймовірно шокуюче заняття, і психіка нормальної людини просто не витримує такого. Мистецтво чи гумор у тому, що відбувається, зазвичай пом’якшують і гуманізують наше сприйняття. Фобії відступають, панічні атаки не настільки катастрофічні».

Митець народився 1970 року в Одесі, закінчив художнє училище ім. М. Б. Грекова. З початку 1990-х брав участь у виставках «Рестарт», «Космічна одіссея», «Незалежна», «20 років присутності», у спецпроєкті першого міжнародного бієнале сучасного мистецтва в Києві ARSENALE 2012 «Подвійна гра», бієнале сучасного мистецтва та Ukraine Days UK. Його роботи експонувалися на рефлексивній виставці «Invasion» (2022) у Празі, «Sacred Import Substitution» (2022) у Парижі, пересувній виставці «Captured House» (2022-...), понад 20 виставках проєкту «Митці підтримують Україну» (2022-...) та «Language Exercise» у Баку (2023).

Centre Culturel d’Ukraine називає Ігоря Гусєва художником, який представляє нову хвилю сучасного українського мистецтва.

Автор: Юлія ЯСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011