ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Як живеш, бібліотеко?
08.02.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 6(22484) / Тираж: 8525

В умовах воєнного стану життя бібліотек нашого міста дуже змінилося. Про ці зміни, підсумовуючи 2023-й, розповіла директорка Централізованої бібліотечної системи для дорослих Одеси Наталія Кликова.

На зустрічі були присутні завідувачки всіх 20 філій міської бібліотечної мережі, представники партнерських організацій, а також директор департаменту культури, міжнародного співробітництва та євроінтеграції міськради Іван Ліптуга.

Що найважливіше — жодна з книгозбірень Одеси за час війни не за-крилася, всі активно працюють. У деяких філіях, що перебували в аварійному стані, вдалося провести ремонтні роботи.

Кількість читачів порівняно з 2022 роком значно збільшилася, перш за все, за рахунок внутрішньо переміщених осіб. До того ж, одесити, які спочатку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон, повертаються додому.

Віковий склад читачів також зазнав змін. Переважна більшість — від 35 до 60 років. Молодь від 18 до 30 років цьогоріч зрівнялася з категорією читачів 60+, руйнуючи стереотипи про те, що юнь не читає паперових книжок.

Під час війни бібліотеки активно співпрацюють із волонтерськими організаціями, допомагають фронту, підтримують внутрішньо переміщених осіб, проводять спільну роботу з військовими.

У минулому році бібліотечна система для дорослих зібрала невелику, але дуже якісну підбірку видань спеціально для військових частин. Співробітники самі купували книжки, приносили з дому, щоб передати їх захисникам. У бібліотеках постійно організують патріотичні заходи для курсантів Військової академії та Військового ліцею.

У сучасних умовах бібліотеки — це доступний для усіх культурний простір. У їх стінах проходять виставки й концерти, семінари й майстер-класи, відбуваються засідання клубів за інтересами та зустрічі переселенців, для яких ці заклади стали дружніми, теплими домівками.

Під час підсумкової зустрічі озвучили й результати щорічного опитування серед читачів та назвали найпопулярніші книги серед одеситів. З інформацією про це виступила завідувачка сектора Центральної міської бібліотеки ім. Івана Франка Наталія Бутт.

— Це було непросто зробити, — ділиться пані Наталя, — адже у кожній бібліотеці — свій набір книг, своє коло читачів, тож результати дуже різняться.

Поціновувачі літератури називали яскраві, самобутні та захоплюючі твори у різних жанрах, які, на їхню думку, настільки важливі, що їх варто прочитати кожній людині. Проаналізувавши опитування, можемо зробити висновок, що найпопулярніші — детективи (51%) і «жіночі романи» (30%), далі йдуть фантастика та фентезі (12%) і класика (7%).

На першому місці популярності серед читачів — історичний детектив «Червоний» Андрія Кокотюхи, за ним — «Мелодія кави» Наталії Гурницької, «Молоко з кров’ю» Люко Дашвара, «Інтернат» Сергія Жадана, «Століття Якова» Володимира Лиса, «Подвійна гра в чотири руки» Ірен Роздобудько, «Руїна» Василя Краса, «Сафарі на щастя» Світлани Талан. Серед іноземних романів найбільш популярними були «1984» Джоржа Орвела, «На західному фронті без змін» Еріха Марії Ремарка. Несподівано, але досить очікувано запитуваним став трактат знаменитого китайського мислителя і стратега Сунь-Дзи «Мистецтво війни» та книга з особистого розвитку Айн Ренд «Атлант розправив плечі». Війна спонукає до того, щоб розвиватися.

Про методичну та бібліографічну діяльність ЦБС розповіла завідувачка організаційно-методичного відділу Центральної міської бібліотеки ім. Івана Франка Світлана Дементьєва, а про роботу в онлайні — завідувачка сектора менеджменту та маркетингу цієї книгозбірні Ірина Серебреннікова.

Партнери Централізованої бібліотечної системи для дорослих, серед яких — обласна філармонія, Військова академія, Державна академія будівництва та архітектури, регіональна організація Національної спілки журналістів України, щиро дякували за співпрацю і бажали бібліотекарям подальших успіхів, стійкості, сили та наснаги.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011