ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Страх помсти зруйнує імперію зла
08.02.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 6(22484) / Тираж: 8525

Останній тиждень — серед найважливіших для України. У цьому впевнений Уповноважений із захисту державної мови Тарас КРЕМІНЬ, наводячи міркування-аргументи щодо такого висновку у своєму блозі на LB.UA.

По-перше, нам вдалося провести найбільший за час повномасштабної війни обмін полоненими, повернувши з російських катівень 207 військовослужбовців та цивільних. Серед звільнених — захисники Маріуполя та Херсона, бійці з острова Зміїний, морпіхи, бойові медики, нацгвардійці.

По-друге, Європа засвідчила, що міжнародна фінансова підтримка України триватиме і надалі, одноголосно погодивши критично важливий пакет допомоги нашій країні на 50 мільярдів євро.

По-третє, росія стала ще на один крок ближчою до покарання за незаконні дії, включаючи повномасштабне вторгнення у 2022 році. Зокрема, Міжнародний суд ООН виніс перше рішення проти кремля, визнавши, що країна-терорист порушила Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в частині знищення в Криму освіти українською мовою.

Президентка суду Джоан Доног’ю, зокрема, звернула увагу на дані про зменшення кількості школярів, які навчаються українською. «Було зниження на 80% у перший рік (після протиправної анексії Криму) і ще на 50% — у подальший», — зазначила вона. Голова суду пояснила, що вони вважають непереконливими пояснення москви про природні причини такого зниження. «Навіть зважаючи на те, що був суттєвий відплив українських родин на материкову Україну, суд не вважає це обґрунтуванням різкого зменшення обсягу навчання на 90%», — заявила Джоан Доног’ю. Порушення росією права українців в Криму здобувати освіту рідною мовою — один із прикладів політики лінгвоциду, яку окупанти реалізують на півострові з 2014 року. Рішення Міжнародного суду ООН — це крок, який наближає найсуворіше покарання росії.

Тим часом росія в західних медіа намагається поширювати свою спотворену реальність. У звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) йдеться про те, що рф використовує націоналістичні настрої в Європі, щоб посварити Україну з нашими західними партнерами. В цьому контексті згадуються нещодавні претензійні заяви представників Угорщини та Румунії. Кремлівські пропагандисти тиражують ці заяви та використовують їх проти України.

Крім того, москва почала активно поширювати наративи про те, Україна зазіхає на загальновизнані кордони росії. кремлівські медіа активно обговорюють підписаний Президентом України Володимиром Зеленським у День Соборності України, 22 січня, указ «Про історично населені українцями території російської федерації». «Москва стривожена підвищеним інтересом Києва до етнічних українців по всій росії» — стверджує аналітик, ексрадник держсекретаря США Пол Гобл у матеріалі на сайті американської дослідницької організації «Фундація Jamestown». Експерт аналізує, як кремлівські чиновники сприймають цей документ, вважаючи його проявом української агресивності та замахом на територіальну цілісність росії.

У публікації зазначається дуже важливий аспект. Зокрема, говориться, що в москві багато хто стурбований тим, що, незважаючи на протилежні заяви, які фактично щодня лунають з кремлівських пропагандистських телеканалів, російська програма асиміляції українців не працює і багато номінально асимільованих залишаються українцями в душі: «Зростає страх, що українці, які живуть у росії, чекають на можливість висловити свої справжні почуття, коли москва значно послабиться, а Україна та Захід зміцніють», — пише автор публікації.

У статті йдеться, що нинішні реалії в росії прямо протилежні тому, чого прагне путін. Тому президентський указ щодо етнічних українців у рф може мати набагато масштабніші наслідки, ніж багато хто зараз передбачає як в Україні, так і на Заході.

Путін боїться неминучої поразки та втрати контролю. І цей страх спонукає його до безглуздої жорстокості. Проте страх помсти, а також відірваність російського диктатора від реальності стануть визначальними у цій війні. Москва не випадково з тривогою та недовірою дивиться в бік етнічних українців. Повномасштабне вторгнення не тільки об’єднало весь демократичний світ навколо України, але й активізувало національну самосвідомість українців, у тому числі й тих, хто проживає за межами держави.

Усі дії кремля сьогодні мають зворотний ефект. Безпрецедентна єдність українців та мовна стійкість остаточно зруйнують недоімперію зла.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011