ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Якщо у війну відкриваються школи, то ми переможемо
25.01.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 7-8(11351-11352) / Тираж: 10407

У класі англійської мови

Про цю, без перебільшення фантастичну, подію — відкриття загальноосвітньої школи у селищі Авангард та нового корпусу «Прилиманського ліцею» у житловому масиві «Сьоме небо» — наша газета розповіла у номері за 28 грудня минулого року.

Погодьтеся, і в мирний час це стало б топ-новиною. А тут, у війну, яка кардинально змінила наше життя, та принесла тим, хто перебуває в тилу, стільки нових турбот і клопоту — від необхідності вдень і вночі допомагати фронту і до створення умов для життя внутрішньо переміщених осіб, проте в Авангардівській громаді про свої шкільні проєкти не забули. Понад те, завзято і поступово рухалися до поставленої мети. Щоб нові навчальні заклади не просто з’явилися на карті громади, а стали предметом гордості, втіливши в собі найпередовіші освітні ідеї та технології.

Завдання це було виконано. Про те, як усе непросто було, свідчить промовистий заголовок публікації, про яку згадувалося вище — «Крізь терни до здійснення мрії». Але все — напружена робота всіх підрозділів громади, хвилювання, турботи — вже позаду. І одразу після зимових канікул у нових навчальних закладах розпочалися заняття. А ми напросилися в гості.

Директорка «Авангардівської гімназії» Ганна Марченко зустріла нас на порозі та одразу ж повела на екскурсію. Нагадаємо, що у селищі Авангард у 2016 році було збудовано початкову школу. Цікаво, що ті хлопці, хто пішов тоді до першого класу, сьогодні перейшли до нового корпусу, де навчатимуться діти з 5-го по 9-й класи. До речі, нинішнім старшокласникам доводилося тулитися в корпусі початкової школи, навчаючись у другу зміну. Нині у новій школі 450 учнів. І їхня кількість, каже директорка, зростатиме, адже сьогоднішні дев’ятикласники 1 вересня підуть у 10-й клас, а з початкової школи прийдуть п’ятикласники. До того ж населення громади стрімко зростає. Продовження навчання потребують діти із сімей внутрішньо переміщених осіб. Їх багато в Авангардівській громаді. Також до нової школи йдуть хлопці, чиї батьки захищають рідну країну зі зброєю у руках.

Навчання ведеться в одну зміну. Наявність укриття на 536 осіб дозволяє в такий спосіб організувати навчальний процес. Наразі завершується облаштування цього приміщення, зокрема, незабаром сюди привезуть парти. Але головне є — потужні витяжки, автономна система енергозабезпечення, а також вся інфраструктура, яка необхідна для функціонування бомбосховища.

«А вчителів у школі вистачає?» — питаємо Ганну Марченко. Питання не застало зненацька. Виявилося, що у штаті нової школи — чудові вчителі, з досвідом, з репутацією. Тож викладання хімії, фізики, математики, англійської, історії, біології та взагалі решти предметів ведеться на найвищому професійному рівні. До того ж класи оснащені всім необхідним сучасним обладнанням. Як то кажуть — тільки вчись!

Предмет особливої гордості директора — уроки праці. Так, ви правильно почули. Як розповіла Ганна Марченко, після опитування батьків — а в Авангардівській школі з ними завжди радяться — з’ясувалося, що батьки дуже хотіли, щоб їхніх дітей долучали до праці. Як це було раніше. У результаті громада закупила 5 сучасних швейних машин та оверлок. Це для дівчаток. І 10 лазерних фрезерувальних верстатів — для хлопчиків. Непросту техніку потрібно встановити, налаштувати. І з початку нового навчального року будуть уроки праці.

Заглянули ми і до спортзалу, бібліотеки, харчоблоку та шкільної їдальні. Що сказати — краса! До речі, про харчування школярів. Поки що безкоштовною їжею забезпечуються учні 1–4-х класів та діти пільгових категорій. Шкільне меню — у суворій відповідності до рекомендацій кухаря Євгена Клопотенка. Це означає — менше борошняного, цукру, солі, більше овочів, фруктів, горіхів, м’яса. В Авангардівській гімназії кухня стане опорною, тобто тут готуватимуть їжу для тих закладів освіти громади, які не мають для цього умов. Вже куплено спеціальну машину для розвезення готової їжі та необхідний для цього посуд.

— Нашу гімназію вже назвали школою мрії, — каже директор Ганна Марченко. — Це дійсно так. Але можливість втілити у життя мрію наших дітей про сучасну школу нам подарували славетні воїни Збройних Сил України, які нині на фронті відстоюють незалежність нашої країни. Низький уклін їм.

Дітям дуже подобається нова школаДітям дуже подобається нова школа

Почалися заняття після зимових канікул і в новому корпусі «Прилиманського ліцею», що знаходиться у житловому масиві «Сьоме небо». Нагадаємо, у селі Прилиманському є сучасна школа. Але вона вже заповнена надмірно. Особливо початкові класи. Щоб доставляти учнів із житлового масиву «Сьоме небо», громада закупила спеціальні автобуси. Але вони йшли переповненими, бо до Прилиманського їхало багато учнів перших класів. Тепер у «Сьомому небі» є свій навчальний корпус початкової школи, де навчається 400 дітей.

— Відразу зазначу, що навчальні класи оснащені всім необхідним для якісного освітнього процесу, — розповідає директорка Ольга Беленко. — У корпусі є укриття, яке розраховане на усю кількість учнів. Будівля підключена до автономного опалення, Інтернету, забезпечена генератором на 50 кВт. Поруч із навчальним корпусом є ігровий майданчик для занять спортом.

Незважаючи на те, що в корпусі початкової школи на момент нашого візиту заняття тільки розпочалися, було видно, що за короткий час виконано колосальну роботу. Насамперед, була сформована команда викладачів та обслуговуючого персоналу. Завдяки цьому вдалося швидко, фактично протягом зимових канікул, підготувати навчальний заклад до початку занять.

«А планів у нас ще дуже багато!» — запевнила директорка Ольга Беленко. Що ж, після побаченого анітрохи в цьому не сумніваємось.

Автор: Олег Суслов

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013