ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Захоплюючі подорожі рідним краєм
30.11.2023 / Газета: Чорноморські новини / № 49(22474) / Тираж: 8525

Нещодавно Одеська національна наукова бібліотека презентувала нову книжку доктора історичних наук, професора В’ячеслава Кушніра «Сторінками газет і Фейсбука. Краєзнавство. Публіцистика. Рефлексії».

Презентація, яка відбувалася у відділі рідкісних видань та рукописів ОННБ, зібрала спільноту, пов’язану із краєзнавством — людей науки, представників влади та бібліотекарів, серед яких чимало колишніх студентів В’ячеслава Григоровича. А тим, хто у Кушніра навчався, ким би вони не стали в майбутньому, любов до рідного краю прищеплена на все життя.

Чим особлива ця книжка? Ілюстроване видання перенесе вас до благодатно-заповідної Кодимщини, де буденність тісно переплетена з фольклором. Ви опинитеся на етнофестивалі зі старовинними піснями-забавами та тутешньою смакотою чи на традиційному весіллі, де сільські віртуози грають запальні мелодії предків, а ключовою особою дійства є Нанашка — таємнича персона з дохристиянським походженням. Нап’єтеся води із сакральної криниці на чумацькому шляху, пізнаєте магію традиційного шитва та розмаїття орнаментики автентичного одягу мешканців Південно-Східного Поділля, помилуєтеся мальованими сюжетами на стінах хат й автобусних зупинок, що насичують простір українським духом… А ще — побуваєте на румунському боці Дунаю, де почуєте легенди 700-літнього дуба з острова Караорман, який пам’ятає перших задунайських козаків, дізнаєтеся більше про те, як шанують спадщину дідів-прадідів українці Північної Добруджі.

Нове видання є вагомим внеском у популяризацію краєзнавчих та народознавчих досліджень, якими В’ячеслав Куш-нір почав займатися ще в часи свого студентства і які продовжує уже понад 40 років як науковець. Основною метою презентованих матеріалів автор визначає «пізнання історії і культури свого краю, усвідомлення важливості матеріальної й духовної спадщини як складової національної культури, основи української ідентичності. Це ще й мотивація до активізації пошукової роботи місцевих краєзнавців».

В’ячеслав Кушнір, доктор історичних наук, професор, декан факультету історії та філософії Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, голова правління Одеської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, заслужений працівник освіти України, привітав учасників зібрання та ознайомив з історією появи нової книжки:

— У збірнику йдеться про наше сьогодення, нашу історію та історичну культурну спадщину, з кожним роком ми переконуємося в тому, що це дуже важливо.

За останні два десятиліття в мене накопичився певний обсяг різноманітного матеріалу, розпорошеного по різних джерелах, зокрема в соцмережах. Не було й думки видавати все разом, публікувати збірник, але настав момент, коли я все ж вирішив порадитися. Я звернувся до бібліотеки, адже з ОННБ ми дружимо давно, тут працюють наші випускники, книгозбірня — партнер нашого факультету та нашого університету й експерт наших освітніх програм. У нас багато спільного, важливого як для освітнього процесу, так і для суспільства. Тому я прийшов сюди, щоб поспілкуватися з приводу партнерського видавничого проєкту з очільницею бібліотеки Іриною Бірюковою, з фахівцями редакційного відділу. Отже, я звернувся до них, щоб порадитися, чи мій матеріал вартий оприлюднення. Відповідь була: «Однозначно так!». І ми почали роботу. Я мав уяву, яким повинне бути це видання, але те, що я думав, тримав при собі, мені було цікаво, що скажуть інші. Цей варіант, який маємо сьогодні, — ідея редакційного відділу, це їхнє рішення щодо структури, певних акцентів у текстах, поліграфічного виконання, і в результаті видання вийшло набагато кращим, ніж те, яке вимальовувалося в моїй уяві спочатку. Тож дякую професійному колективу ОННБ, що допоміг з’явитися цій книжці на світ, і бажаю моїм читачам захоплюючої подорожі рідним краєм».

У вітальному слові генеральна директорка ОННБ Ірина Бірюкова наголосила, що презентоване видання для фахової команди бібліотеки є особливо цінним з огляду на відповідність завданням та у контексті краєзнавчої роботи книгозбірні, а також актуальним видавничим проєктом у такий непростий час повномасштабної російської агресії, адже краєзнавство сприяє пізнанню історії, формуванню національно свідомого громадянина, справжнього патріота незалежної України.

Учасники з-поза меж Одеси комунікували із залом за допомогою відеозв’язку.

Не побоявся приїхати в Україну під час війни Джорж Енаке, професор Нижньодунайського університету м. Галац (Румунія): «Я хочу засвідчити повагу до українського народу, який дуже цінує свободу. Я приїхав, щоб розділити радість презентації нової книги мого друга — професора В’ячеслава Кушніра та ще раз наголосити, як високо ціную давню співпрацю наших факультетів. А ще я захоплений тим, що наша зустріч відбувається у цій прекрасній бібліотеці, збудованій у неокласичному стилі. Хорхе Луїс Борхес свого часу сказав: «Кожний по-своєму уявляє рай, мені він з дитячих років уявлявся бібліотекою».

Модераторка зустрічі Наталія Петрова, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри археології та етнології України ОНУ ім. І.І. Мечникова, додала, що професор Енаке з перших днів війни активно допомагає Україні та підтримує українських студентів, які навчаються в Нижньо-дунайському університеті.

Цього дня ще багато теплих слів було сказано на адресу шановного автора, спікери зійшлися у думці щодо важливості та унікальності презентованого видання. Своїми враженнями від прочитаного поділилися Олександр Реєнт — голова Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАНУ, заступник директора Інституту історії України НАНУ, заслужений діяч науки і техніки України; Ярослава Різникова — заступниця директора департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської облдержадміністрації; Олександр Запорожченко — проректор Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова; Оксана Левчишина — проректор з наукової та методичної роботи Одеської академії неперервної освіти; Олена Іванова — декан факультету журналістики, реклами та видавничої справи ОНУ ім. І.І. Мечникова, докторка наук із соціальних комунікацій, професорка; Юрій Слюсар — заступник із наукової роботи Одеського історико-краєзнавчого музею; Валентина Вітос — директорка Одеського обласного центру української культури, національна експертка з питань НКС України, та автор цих рядків.

На завершення зустрічі Ірина Бірюкова зазначила:

— Я була впевнена в своїх колегах, які долучилися до створення збірника і повірили в ідею, що ми спроможні виконати цю роботу швидко та якісно. І, звісно ж, була впевнена у запропонованому контенті — мудрих текстах В’ячеслава Григоровича на Фейсбуці та в газетних матеріалах, які впродовж багатьох років я залюбки читала. Тому мені хотілося долучити до цього ще й бібліотечну складову, тож книжка містить бібліографічні посилання та допоміжні матеріали, які зорієнтують нашого читача чи дослідника. Це видання має потрапити до бібліотек нашого міста, регіону, України.

Ірина Олександрівна вручила примірники новодруку представникам одеських бібліотек.

Видання побачило світ за фінансової підтримки Михайла Погорілого.

Вихід нової книжки В’ячеслава Кушніра став, без перебільшення, культурною подією. Автор думав, що першого накладу вистачить на всіх, але книжка за короткий час розлеті-лася по людях, школах і бібліотеках, а попит залишився високим. Новинкою цікавляться у Києві, Львові та в закордонні, насамперед у Румунії, тому вже друкується додатковий тираж.

Володимир ГЕНИК, упорядник видання, провідний редактор ОННБ, мистецтвознавець, член НСЖУ.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011