ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«ДІЯ» ВЖЕ ДІЄ. ПОКИ ЩО — ДЛЯ ВОДІЇВ
13.02.2020 / Газета: Чорноморські новини / № 11(22129) / Тираж: 8525

Дивовижне відчуття, коли мрії стають реальністю. Відтепер кожен українець може встановити у власний смартфон додаток державних онлайн-послуг. «Держава в смартфоні» почала працювати. «Чорноморські новини» взяли участь в одній із найочікуваніших подій цього року — презентації програми «Дія».

Президент Володимир Зеленський особисто презентував додаток державних онлайн-послуг «Дія». Україна стала третьою (чи четвертою) країною в Європі, яка має подібний сервіс, причому на розробку проєкту не було витрачено державного фінансування — програма створюється за донорські кошти.

Додаток уже працює, і його перший реліз містить цифрове посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, причому цифровим техпаспортом можуть користуватися лише власники авто. Ці цифрові документи мають таку ж юридичну силу, як і паперові посвідчення, запевнив на презентації програми міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Додаток «Дія» можна безкоштовно завантажити у App Store та Play Market. Для ідентифікації та авторизації застосовується система Bank ID або ж додатки від monobank та «Приватбанку».

Виглядає це так. Співробітник поліції зупиняє водія й вимагає показати документи. Той дістає смартфон, відкриває додаток «Дія», знаходить у ньому цифровий образ потрібного документа, клацає на нього — й на екран смартфона виводиться унікальний графічний код, який є дійсним лише кілька хвилин. Поліцейський зчитує цей код за допомогою рідера і таким чином ідентифікує водія. Теоретично, цього поліцейському повинно бути досить і вимагати сам документ він не має повноважень. Кабмін навіть ухвалив спеціальну постанову, і якщо патрульний вимагатиме паперові права й далі, Арсен Аваков порадив телефонувати на «гарячу» лінію МВС. Але для здійснення цієї операції в режимі реального часу і смартфон водія, і планшет поліцейського мають бути підключені до інтернету. Втім, розробники обіцяють, що невдовзі програма «Дія» зможе працювати і в оффлайні, без інтернету.

Керівник проєкту «Дія» Мстислав Банік розповів, що наразі оцифровано шість мільйонів водійських посвідчень із 9,5 мільйона. До бази даних не потрапила частина документів, виданих до 2013 року, — саме тоді був створений новий реєстр водійських посвідчень. Компанії-розробнику вдалося отримати якісні дані з демографічного реєстру, що використовувався для створення закордонних паспортів, і дати можливість шести мільйонам українців отримати електронні документи. Компанія й надалі працює над підвищенням і гарантуванням безпеки даних. Усі, хто не потрапив до реєстру, може вирішити проблему, залишивши відповідний запит на документи.

Наступними будуть оцифровані автоцивілка, студентський квиток, паспорт громадянина України (id-картка та закордонний паспорт). Незабаром додаток «Дія» не тарифікуватиметься мобі-льними операторами, тому не потрібно буде сплачувати за інтернет-трафік, який використовуватиме додаток для роботи.

Президент пообіцяв, що до кінця зими за допомогою цифрових паспортів ми зможемо подорожувати країною залізничним та повітряним транспортом, здійснювати банківські операції, отримувати медичне обслуговування, адміністративні та інші державні послуги, підтверджувати особу на запит правоохоронців.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук запевнив: «Мета уряду: впродовж трьох років оцифрувати всі державні послуги, а 50 основних — уже нинішнього».

Цьогоріч, зокрема, планують оцифрувати послуги, за якими надходить 80% звернень людей, а саме: реєстрація ФОПів, юридичних осіб, «єМалятко», послуги для перевізників і будівельників, власників авто. До 2024-го держадміністрування має перейти в онлайн на всі 100%. Розширять і функціонал документів. Так, за допомогою воді-йського посвідчення можна буде засвідчувати особу, купувати квитки на літак чи залізничний транспорт.

Володимир Зеленський запевнив, що невдовзі ми й голосуватимемо на виборах за допомогою смартфону, але для цього всі маємо попрацювати над цифровою освітою.

У цьому напрямку, до слова, діє онлайн-платформа, яку створила команда під керівництвом заступника міністра з цифрової трансформації Валерії Іонан. На цій платформі — навчальні серіали, через які багато хто вже опановує цифрові технології.

Дивовижно спостерігати, як громіздка й важка бюрократична машина, трохи поскигливши, переміщається у маленький зручний додаток. Справді, трохи гальмує. Але, повірте, для цього існують об’єктивні причини. Не здаємося. Рухаємося вперед. Робимо чергові кроки. Вивчаємо цифрові технології.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011