ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Земля має належати тим, хто на ній працює
07.09.2019 / Газета: Одесские известия / № 69(5192) / Тираж: 18937

Сільгоспвиробники стурбовані наміром Президента Володимира Зеленського запровадити вільний продаж землі сільськогосподарського призначення, створивши ринок на 40 млн га. Зараз в Україні діє мораторій на продаж до 1 січня 2020 року. Противники його відміни вважають, що таким чином іноземці зможуть скупити українські грунти.

За словами прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, старт земельної реформи варто чекати орієнтовно влітку 2020 року. Ринок землі відкриють тільки після визначення на законодавчому рівні зниженої кредитної ставки для українців, які мають намір купити земельні паї. Це дозволить українцям конкурувати з іноземцями у площині купівлі землі. Одні експерти передбачають позитивні наслідки, інші – побоюються концентрації земельних ділянок в руках іноземців, у тому числі й громадян Російської Федерації.

Тому українські аграрії наполягають на проведенні всеукраїнського референдуму і необхідності прописати в Конституції України заборону іноземцям прямо чи опосередковано володіти українською землею.

Таку вимогу озвучив депутат обласної ради, член президії ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада» Анатолій Артеменко, який зазначив, що у нас триває війна, частина території контролюється Російською Федерацією. Дозвіл купувати с/г землю іноземцям може призвести до негативних наслідків. Тому сьогодні тема продажу української землі іноземцям – це питання не лише економіки, а й національної безпеки.

Поділяють занепокоєння щодо продажу землі й фермери. Керівник ф/г «Шевченка», депутат облради Олександр Бондаренко розділяє думку голови комітету Асоціації фермерів і приватних землевласників України», голови «Агро-Продовольчої Ради» Івана Слободяника, що «зняття мораторію повинно відповідати українському національному інтересу, інтересам вітчизняних аграріїв та територіальних громад».

На Першому всеукраїнському фермерському форумі були визначені умови, за яких може відбутися ринок землі в Україні: «Державні землі мають бути передані громадам. Влада повинна надати можливість фермерам викупити у розстрочку по нормативній оцінці вартості землі постійного користування. Обов’язково забезпечити механізм пріоритетного права викупу орендованої землі, в т.ч. це стосується паїв. Ключовим кроком до ринку землі має бути наявність доступних фінансів для фермерів».

Варто додати, що у Казахстані буде продовжена заборона на продаж і оренду земель сільгосппризначення іноземцям. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв зазначив, що земля повинна належати тим, хто на ній працює.

Автор: Юрій Федорчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012