ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«Українська книга на Одещині» – для читачів
18:32 / 03.06.2019

Нещодавно у культурному центрі «Український дім Одеси» відбулася прес-конференція до Інтелект-форуму, присвяченого 190-річчю заснування Одеської національної наукової бібліотеки, у рамках якого пройде ювілейна ХХ Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» та круглий стіл «Інноваційна діяльність бібліотек України: стратегії розвитку в інформаційному суспільстві».

На прес-конференції були присутні генеральний директор ОННБ, голова оргкомітету ХХ Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині» Ірина Бірюкова, заступник начальника Управління – начальник відділу культури Одеської обласної державної адміністрації Ярослава Різникова, письменник, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України Сергій Дмитрієв, директор культурного центру «Український дім Одеси», меценат Наталія Чайчук.

Учасники прес-конференції розповіли про програму і заходи Інтелект-форуму, пріоритетні напрямки і плани на майбутнє виставки-форуму «Українська книга на Одещині».

Генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова висловила щиру вдячність співорганізаторам форуму – Українській асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Українському інституту книги, Державній науковій установі «Книжкова палата України імені Івана Федорова», Одеським обласній та міській радам.

– Виставка-форум «Українська книга на Одещині» – це зустріч з найновішими книжками різними мовами світу, – розказала Ірина Олександрівна, – це зустріч читача і автора, що дуже важливо для нас, бібліотекарів. Родзинкою форуму є можливість побачитись, поспілкуватись з авторами, з якими ми живемо в одному місті. На нашому форумі ми спостерігаємо і розвиток авторської думки, і усвідомлення громадянської позиції читача. Сподіваємося, на наступний рік ця робота буде продовжуватися і буде ще потужнішою. Виставка-форум має хороші перспективи, інтелектуальний потенціал. Також у рамках Інтелект-форуму буде проводитися круглий стіл щодо інновацій у бібліотечній справі. Наше професійне коло досить потужне, це і вузівські, міські, районні бібліотеки. Нам необхідно ділитись досвідом, і популяризуємо свої здобутки ми з великим задоволенням. Додамо, що в цьому році у конкурсі «Краща книга виставки-форуму» будуть представлені видання, перекладені з болгарської, латиської, грузинської мов. Після форуму книги залишаються у бібліотеці, вони є і далі доступними для нашого читача. Запрошуємо одеситів і гостей міста до бібліотек, музеїв, книгарень, книгарень-кав’ярень, які проводитимуть презентації, зустрічі з авторами.

Заступник начальника Управління – начальник відділу культури Одеської ОДА Ярослава Різникова розповіла про необхідність проведення виставки в Одесі, підтримку її обласною владою:

– Це важливий проект для Одещини та її культури. Промоція книги, проекту Департаментом культури ОДА, який традиційно є одним із співорганізаторів, вказує на його важливість. Ми зацікавлені ним, охоче допомагаємо і сприяємо розвитку. Колектив Одеської національної наукової бібліотеки спрямовує свою роботу на те, щоб підняти планку вимогливості читача. Ми часто скочуємося на бізнесові рейки, що диктують невисокий попит і формують світогляд людей, які активно не включені в інтелектуальне середовище, щодо літератури, кіно. А виставка-форум пропонує усім відвідувачам дуже високу планку. У цьому році, як і раніше, представлено видання, які пропонують дуже цікаву, якісну і політично орієнтовану на формування українського суспільства літературу – такий «диктат духу», який є важливим у наших умовах. Перелік книг, номінованих на конкурси нових видань, показує, які вони потужні і різнопланові. Наукова бібліотека є завжди осередком культури, і виставка це підтверджує. Цей форум щороку проводить свою роботу і в регіоні. Цього року він виїжджає до перлини Одещини – села Вилкового.

Наталія Чайчук, директор культурного центру «Український дім Одеси», згадала початок організації виставки:

– 20 років – це небагато і немало. Я пригадую 1999 рік, коли все починалась, скільки було сподівань. І тепер виставка-форум живе, вона стала святом української книги на Одещині. На виставці ми можемо побачити, що відбулось за рік у нашій літературі. Пропозиції видавництв ростуть, з’являються і нові видавництва. І бажаю вам, щоб наступні 20 років стали ще цікавішими.

Письменник, голова Одеської обласної організації НСП України Сергій Дмитрієв розповів про своє ставлення до щорічної виставки-форуму в Одесі і плани та побажання на майбутнє:

– «Кровоносна система» української книги дуже сегментарна, вона необ’єднана. І функцію об’єднання цієї системи, книжкового «кровотоку» України якраз виконує Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині». Тому що саме сюди з’їжджаються видавці і автори з усіх куточків України. Це одна з перших функцій. Друге – придбати книгу автора з інших областей країни в одеських книгарнях не завжди легко. І тільки під час роботи виставки-форуму одеський читач може знайти ці видання автора, який йому сподобався, познайомитись з письменниками України у більш глобальному масштабі. Прийшов час змінювати формат. Українська книга виходить і в Польщі, Німеччині, і на теренах США та Канади, Австралії. Варто на ХХІ форум запросити видавці із-за кордону, щоб наша виставка здобула міжнародне визнання, вона на це заслуговує. Ми чекаємо і на можливість читати нову літературу в електронному форматі, це вимагає час. Що стосується авторського права, є побажання в наступному році, зробити так, щоб автор, який написав книгу чи розробив якийсь інтелектуальний проект, відвідавши виставку, зміг зареєструвати своє авторське право тут, в Одесі.

Нагадаємо, XX Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині» відбудеться в Одеській національній науковій бібліотеці та на інших літературних майданчиках міста 7-9 червня. Вхід вільний. Детальну програму заходів можна переглянути на сайті odnb.odessa.ua.

Серед знакових подій виставки-форуму – творчі зустрічі з письменником-белетристом Андрієм Кокотюхою, лауреатом відзнаки «Золотий письменник України»; провідним українським дитячим письменником Володимиром Рутківським, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка; презентація нових книг із серії «Четверта світова латентна війна» – «Невидимая война: психофизическое оружие та «Невидимая война: геофизическое оружие», автором яких є М.І. Сенченко, доктор технічних наук, професор, директор Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та ін.

Вікторія Лавренюк,

провідний бібліограф ОННБ.

Світлини Ельвіри Заборцевої.

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.
Перформативна вистава «Ось Таке Мистецтво»
У період війни, коли багато людей втратили свої сталі засоби існування, вистава «Ось Таке Мистецтво» дала простір надії на новий початок. Вистава відбулася в Одесі 22 березня 2024 року.
Віктору Васильовичу Сердюку — ректору університету (1975-1987) 17 березня виповнилося 90 років
«У роки ректорства Віктора Васильовича Сердюка Університет отримав статус провідного вишу України у науково-дослідній роботі. Щорічний прибуток від наукової діяльності госпдоговірної тематики становив понад 14 мільйонів карбованців. Це дозволило збудувати корпус гуманітарних факультетів, два гуртожитки, провести капітальний ремонт Наукової Бібліотеки. — вiдзначив ректор В. Труба.
Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря
Шоста Велика Одеська Бібліоніч надихала любити, читати, творити, радіти талантам і донатити
Вже шостий рік поспіль чимало одеситів 14 лютого відмічають в Одеській національній науковій бібліотеці як подвійне свято: День святого Валентина і Міжнародний День книгодарування, бо добре знаються на тому, як книга, слово і кохання доповнюють і наповнюють одне одного.



© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011