ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Чи має Молдова шанс стати членом НАТО – чому влада країни вирішила змінити курс
11:28 / 23.01.2023
Чи має Молдова шанс стати членом НАТО – чому влада країни вирішила змінити курс

Російсько-українська війна розплющила очі Санду, що окрім НАТО та ЗСУ ніхто гарантувати безпеку Молдові не може

Через повномасштабне російське вторгнення в Україну сусідня з нами Молдова подумує переглянути закріплений у Конституції нейтральний статус. Президент Молдови Майя Санду розглядає можливість приєднатися до НАТО. Про що говорять такі висловлювання? Як оцінюєте євроатлантичні перспективи Молдови? Видання «Коментарі із цими питаннями звернулося до експертів.

Молдова шукає, як зміцнити свою безпеку та діє тут у двох напрямках

На думку генерала армії України, екс-глави Зовнішньої розвідки України Миколи Маломужа, влада Молдови відчуває, що Росія має плани щодо повної окупації цієї республіки, а не тільки Придністров'я.

«Наступне розгортання подій в Україні, зокрема загрози нових наступальних операцій з боку росіян, серйозно насторожує молдавське керівництво. Імовірно, протягом півроку, сконцентрувавши нові сили, провівши мобілізацію, агресор може розпочати широкомасштабний наступ. Причому не лише зі сходу, а й із півдня, із Чорного моря. Можлива атака з боку Придністров'я зі створенням плацдарму на українській території, – застерігає генерал.

За його словами, все це – загрози не лише Україні, а й Молдові. Яка шукає, як зміцнити свою безпеку. І діє тут у двох напрямках.

«Перше – зміцнення зв'язків із Україною, політична та дипломатична підтримка на всіх рівнях. Надія на те, що ЗСУ, у разі чого, прийдуть на допомогу. Або ж, після перемоги над Росією у війні, сприяють вигнанню її військових із Придністров'я, – пояснює Микола Маломуж. – Другий напрямок – рух до НАТО. Входження до цього блоку дозволить не лише захистити Молдову, а й досягти її територіальної цілісності. І тут йде координація дій Кишинева не лише зі штаб-квартирою Альянсу в Брюсселі, а й із сусідами-румунами, які вже є частиною НАТО. Румунія – найближчий союзник Молдови, який надає дипломатичну, політичну і навіть (неофіційно) військову підтримку. Для вступу до НАТО самої Молдови їй необхідно змінити Конституцію, прибрати нейтральний статус, а також заручиться підтримкою і самого блоку, і країн, які прагнуть туди потрапити в найближчому майбутньому (Україна і не тільки).

Питання перегляду нейтрального статусу та зближення з НАТО зараз виглядає для Молдови як питання віддаленої перспективи

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко пояснює:

«Початок повномасштабної конвенційної війни Росії проти України змусив керівництво Молдови звернути увагу на необхідність посилення компоненту безпеки, насамперед оборонних здібностей. Досі Молдова не приділяла належної уваги розвитку своєї армії. Нині низка європейських країн висловила готовність допомогти їй у розвитку оборонних можливостей, у тому числі новою бойовою технікою. У цьому контексті також лунають голоси на користь перегляду нейтрального статусу Молдови».

Водночас, продовжує експерт, питання перегляду нейтрального статусу та зближення з НАТО, не говорячи вже про вступ до Північноатлантичного Альянсу, зараз виглядає для Молдови як питання віддаленої перспективи.

По-перше, нагадує він, нейтральний статус закріплений у Конституції Молдови, тож для його зміни потрібна конституційна більшість, причому більшість проєвропейська. Поки що такого немає, а вся течія політичного життя Молдови показує, що цієї більшості буде важко досягти.

По-друге, наголошує Артем Филипенко, відсутній суспільний консенсус щодо необхідності вступу в НАТО.

«Соціологічні опитування свідчать, що більшість населення країни підтримує збереження нейтрального статусу. У цьому контексті важливо згадати, що радикальна зміна ставлення українців до НАТО відбулася після початку російської агресії у 2014 році. У Молдові навіть курс вступу до ЄС зустрічає серйозний опір, і вплив Росії залишається значним. Тому, – уточнює експерт, – президент Майя Санду говорить саме про демократичну процедуру зміни нейтрального статусу, тобто шляхом конституційних змін у парламенті, або з використанням такого інструменту як референдум».

І, нарешті, по-третє, Молдова залишається країною, частина території якої залишається окупованою Росією, нагадує Артем Филипенко. На території Придністровського регіону розташовано російський військовий контингент, що є порушенням нейтрального статусу Молдови.

«Без вирішення придністровської проблеми та виведення російських військ з Придністров'я навряд чи можна говорити про якийсь суттєвий прогрес у просуванні Молдови до НАТО, – вважає експерт. – Перемога України над Росією пришвидшить вирішення придністровського питання. Тому євроатлантичне, як і європейське майбутнє Республіки Молдова, вирішується у боях російсько-української війни. Але навіть після реінтеграції Придністров'я процес вступу до НАТО буде нелегким, враховуючи, що жителі Придністров'я збережуть свої проросійські настрої.

Джерело: https://comments.ua/


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код: *
 
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *   Ваш e-mail:
Коментар: *
Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні новини:
14:27 27.04.2024
11:52 27.04.2024
11:50 27.04.2024
11:47 27.04.2024
11:41 27.04.2024


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.019