![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Секрети «Жигулівського»: звідки насправді родом головне пиво СРСР
07.10.2019 в 18:35
За келихом цього пінного ще кілька десятиліть тому вишиковувалися довжелезні черги. Варто було пошепки сказати «Жигулівське привезли!», і у будь-який час доби, без огляду на погоду люди квапилися придбати смачне пиво. Воно й справді було того варте — насичений солодовий смак, підкреслений гіркотою хмелю цінували у всіх куточках тоді ще Радянського союзу. Яке воно — справжнє «Жигулівське»? Чому має таку назву та звідки взялося? І чи можна зараз посмакувати тим самим пивом, звареним за традиційним рецептом? Розповідаємо. Трохи історії Колись цей класичний сорт пива варили лише на одному заводі — Жигулівському пивоварному, що знаходиться на березі Волги у російському місті Самара. Тепер же під такою назвою продукцію випускають майже усюди. Втім справжнього рецепту та стандарту якості дотримуються нечасто. Зараз знайти справжнє «Жигулівське» пиво можна на https://umanpivo.ua/ua/production/zhigulevskoye-light.html — його випускає крафотвий виробник з Умані, чітко слідуючи усім тонкощам традиційної рецептури. А колись вдалий рецепт затвердили радянським ГОСТом та наділили суто вітчизняною назвою, аби певною мірою приховати його походження. Пиво, що настільки прийшлося до смаку всім у СРСР — від партійних лідерів до простих трудівників, насправді приїхало до нас з Європи. Зварити традиційний австрійський лагер вирішив Альфред фон Вакано, арендувавши землю в Самарі під будівництво заводу ще у 1880 році терміном на 99 років. Назвав він свій напій, що «пішов у світ» на початку 1881, «Віденським». Пінне настільки сподобалося громадянам у всіх куточках країни, що темпи виробництва швидко зростали. Втім вже у 1918 році завод націоналізували більшовики. Сімейству Вакано довелося брати свій колишній завод в оренду у влади. Виробництво відновилося лише у 1923 році. Рецепт затвердили ГОСТом, а назву змінили з «буржуазійного» віденського на патріотичне «Жигулівське». Як має смакувати справжній лагер Втім суті напою це не змінило. І зараз виробники, що дотримуються правильної рецептури, варять світле фільтроване пиво з натуральних компонентів. Так, продукція компанії «Уманьпиво» виробляється без жодних консервантів, барвників, ароматизаторів, фіксаторів кольору, підсолоджувачів. В складі «Жигулівського» — лише джерельна вода, солод, хміль. Цікаво, що заради особливого смаку використовується лише один конкретний тип солоду — ячмінний Pilsner. Його комбінують з міксом українських сортів хмелю, гірким та ароматичним. Вміст алкоголю — 4,2%, середній показник гіркоти — 12–18 евс. Саме такі показники має традиційне світле фільтроване пиво. Аби цілком поринути у смак минулого та допомогти пінному найкраще розкрити смакові властивості, поєднуйте його з сосисками-гриль, стейками та горішками. Бажано вживати охолодженим до 8–10 градусів по Цельсію. Смакуйте традиції!
|
Пошук:
![]() Игорь Коваль
У подкасті одеських полiтологiв «Дискусійний клуб Ігоря Коваля» говоримо про роль Китаю у світі та що це означає для України.
Дивіться зараз!
![]() 7 грудня надзвичайний CHEEV з великим концертом виступить в Одесі. Початок о 18.00 у філармонії.
Останні новини:
15:53 04.12.2025
14:44 02.12.2025
13:34 01.12.2025
15:28 28.11.2025
15:48 26.11.2025
|
||||||||||||||||
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.022 |