ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЩУПАЛЬЦЯ АВАКОВА: ЯК ОЧІЛЬНИК МВС «ТИХОЮ САПОЮ» БУДУЄ «ДЕРЖАВУ В ДЕРЖАВІ»
11.02.2020 / Газета: Окна / № 3(572) / Тираж: 5002

Арсен Аваков усіляко намагається не лише зберегти владу, а й наростити свій вплив.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков лишається єдиним урядовцем, який зберігає за собою міністерське крісло з 27 лютого 2014 року, тобто майже шість років!

Він був членом Кабміну за часів прем’єрства Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана й лишається міністром в уряді Олексія Гончарука, отримавши від нової владної Зе-команди так званий другий шанс під персональну відповідальність президента Володимира Зеленського.

Утім, на думку експертів Центру протидії корупції, незважаючи на «випробувальний період», Аваков«пускає щупальці всюди, де може отримати владу». Тож останні пів року він часу не гаяв, прагнучи стати єдиним, незамінним та всесильним.

Якщо справа Шеремета розвалиться

На посаді міністра пана Авакова лишили нібито тимчасово, десь на півроку. Утім цей час майже сплив, а позиції Арсена Борисовича у владній вертикалі фактично не похитнулися. Мало цього, за окремими ознаками міністр усіляко намагається не лише зцементувати, а й наростити свій вплив у правоохоронному блоці.

Адже на такій посаді за стільки років міністр зібрав чимало досьє на потенційних конкурентів і опонентів.

Заважимо, коли влітку нова влада давала главі МВС другий шанс, однією з головних умов збереження за ним урядового крісла називали розслідування резонансних справ. Серед яких одна з найгучніших — справа вбивства журналіста Павла Шеремета, яка розслідується ще з липня 2016 року, відколи було підірвано кермоване ним авто в центрі Києва.

Тож наприкінці 2019 року Арсен Аваков публічно й гучно, ще й за допомогою слайдів та у присутності глави держави заявив про фактичне розкриття резонансного злочину. Мовляв, правоохоронці підозрюють в організації і виконанні вбивства Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко («Лісу»), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків («Бучу» й «Пуму»).

Проте з версією слідства не згодні чимало відомих публічних людей: окремі волонтери, громадські активісти і представники шоу-бізнесу, які особисто знайомі з кількома підозрюваними й активно підтримують їх під час судових засідань. Відтак анонсований у МВС поступ у справі Шеремета, як і розслідування низки інших гучних справ щодо нападів на активістів, викликають багато запитань.

Голова комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський припустив на початку цього тижня, що міністра внутрішніх справ Арсена Авакова можуть відправити у відставку, якщо розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета розвалиться. І це при тому, що в політикумі вважають самого пана Монастирського «людиною Авакова».

«Одна справа показати слайди. Але куди зараз пішла лінія, показана у презентації, де вона через тиждень, через два, через місяць? Випробувальний термін Авакова не закінчений. До його діяльності на сьогодні дуже пильна увага. І я вважаю, що якщо конкретно справа Шеремета розвалиться на очах — це, можливо, буде одним із приводів для того, щоб Арсен Борисович пішов iз посади», — заявив нардеп Монастирський в інтерв’ю «РБК-Україна».

Зауважимо, що місяць тому навіть у посольстві США в Україні припустили, що глава МВС i сам не має впевненості щодо розслідування справи Шеремета. Адже тоді пан Аваков звернувся по допомогу до кількох країн для розслідування резонансного вбивства журналіста.

Цей крок міністра іноземні дипломати розцінили як невпевненість. Як заявив тоді тимчасово повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор під час спілкування з журналістами в Києві, що не впевнений у тому, що Аваков особисто переконаний у провині тих, кому висунули офіційні звинувачення у вбивстві Шеремета.

«Аваков провів дуже детальний брифінг для нас, закордонних послів. Але водночас я читаю, що пише українська преса, і чудово розумію, що є питання. Аваков запитав кілька держав-партнерів про допомогу. І мені відомо, що кілька з них зараз вивчають, чим би ми могли допомогти, — сказав пан Тейлор. — Він не повідомив нас про свої висновки, але він сказав, що попереду «багато роботи». Тому я справді не думаю, що і він сам переконаний».

«У розвідники б пішов»...

Водночас у Центрі протидії корупції вважають, що, незважаючи на все це, розбудова власного блоку силовим міністром триває та відкриває широкі можливості для контролю над країною.

«І чим довше триває випробування, тим більше можливостей і часу є в нього для нарощування повноважень та впливу. Продовжують з’являтися журналістські розслідування про отримання оточенням міністра дозволів на розробку нових родовищ, у законопроєктах з’являється все більше правок від пов’язаних депутатів щодо додаткових повноважень і можливостей для підконтрольних структур», — зазначають у Центрі протидії корупції.

І роблять висновок: «Схоже, групам впливу в офiсі президента час усвідомити, що, поки вони розважаються внутрішнім протиборством, Аваков тихо переростає у небезпечного монстра, який з часом проковтне їх усіх».

Адже в середині січня у ЦПК наголошували, що саме глава МВС хоче через Верховну Раду наділити Національну гвардію надзвичайними повноваженнями — а саме статусом суб’єкта системи військової розвідки з таємним бюджетом і агентами за межами України.

У Центрі протидії корупції посилалися на рішення Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який 15 січня підтримав до першого читання відповідний законопроєкт № 2412 «Про розвідку».

«Це означає надзвичайні повноваження з розвідки для органу в системі МВС. Норми дозволяють залучати Нацгвардію для виконання розвідувальних завдань у військовій сфері. Формулювання проєкту настільки широкі та загальні, що на практиці це може вийти далеко за межі розвідки під час виконання військових завдань та перетворитися у зловживання. Наприклад, на виконання завдань розвідки у Нацгвардії зможуть мати таємний бюджет для закупівель та впроваджувати агентів до різних установ за кордоном», попереджає член правління ЦПК Олена Щербан.

На її думку, якщо даний законопроєкт ухвалять, то у МВС буде створено повноцінну паралельну систему військових і правоохоронних формувань тепер уже з можливостями розвідки.

У ЦПК відзначають, що за таких умов можливі зловживання — як у сумнозвісній справі із закупівлі «рюкзаків Авакова» для Нацгвардії, коли наплічники закуповували в декілька разів дорожче за кураторства сина чинного міністра Авакова та його заступника.

Автор: Іван ПОВАЛЯЄВ

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013