ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧАС РОЗКИДАТИ МИНУВ. НАСТАВ ЧАС СОРТУВАТИ!
14.09.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 70(22089) / Тираж: 8525

За статистикою, кожен українець продукує 76 кілограмів сміття на рік. Це в середньому по країні. Якщо ж узяти нас, одеситів, то ми тут справжні чемпіони: що старий, що малий видаємо «на-гора» за рік по 300 з лишком кілограмів. І весь той непотріб, як правило, не сортується, не переробляється, а відправляється на звалища.

Шість мільйонів кубометрів сміття по області! До 10 мільйонів тонн щороку вивозиться з Одеси на полігон «Дальницькі кар’єри», який давно вичерпав свої можливості приймати відходи.

Із 2018-го українців законодавчо зобов’язали не викидати сміття, яке можна переробляти, набули чинності директиви ЄС, що регулюють порядок поводження з відходами, класифікують сміття та передбачають зменшення обсягів вивезення його на полігони. Закон передбачає штрафи за порушення норм, однак фактично він не працює.

Утім, не все втрачено, коли за справу беруться діти!

З початку навчального року в Одесі стартував екологічний освітній проєкт, який має на меті формування нової культури поводження зі сміттям у навчальних закладах. Його координаторка Юлія Котельникова впевнена: впровадження роздільного збирання відходів у школах стане не лише важливим кроком до збереження чистоти міського простору, а й тією ланкою, яка об’єднає шкільних вчителів, батьків та учнів.

— Школи є тими інституціями, які закладають основу нашого майбутнього суспільства і водночас уже сьогодні формують суспільні цінності. Ми розробляли цей проєкт насамперед для учнів — саме для них створені наші семінари, майстер-класи, саме їхня громадянська свідомість є основою успіху проєкту «Час сортувати». Але ми розуміли також, що завдяки активності й зацікавленості дітей долучатимуться й дорослі. Наша мета — продемонструвати місту, скільки користі може принести екосвідомий спосіб життя, — зазначає пані Юлія і продовжує:

— Взяти участь у проєкті можуть лише ті школи, в яких сортування сміття ще не запроваджене. В обраних 12 закладах будуть проведені навчальні семінари, тема яких — «Життя у стилі «нуль відходів». У кожній школі будуть створені екокоманди — один вчитель і п’ять учнів, які координуватимуть цей процес. На території кожного закладу з’явиться екокомірка, де відбуватиметься сортування сміття.

Проводитимуться ігри, конкурси, виставки, щоб діти змогли показати свій стиль життя «без сміття». На заключному етапі ми зорганізуємо великий екочелендж, де підсумуємо зроблене.

Ірина Орел, тренерка, фасилітаторка молодіжних програм ГО «Центр демократичного розвитку молоді «Синергія», розповідає:

— Для нас це не перший екопросвітницький проєкт, але вперше — такий масштабний. Уже розпочався набір, який триватиме до 22 вересня. Із 23 вересня буде оголошено 12 наймотивованіших шкіл, з якими ми підпишемо меморандум. На їх базі команда проєкту створить усі необхідні умови для запровадження роздільного збирання відходів, обладнає місця для сортування та складування вторсировини. Три школи, які впораються із завданнями найкраще — зможуть зібрати найбільшу кількість сортованих відходів — отримають у подарунок садові компостери. Ще три школи, які запровадять роздільне сортування самостійно, також матимуть можливість отримати спеціальні винагороди.

Отже, за сортування сміття активно беруться діти, а це означає, що час розкидати сміття минув. Настав час його сортувати.

Шкільний екопросвітницький проєкт «Час сортувати» втілюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012