ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПОВЕРНЕННЯ НЕСКОРЕНИХ
14.09.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 70(22089) / Тираж: 8525

У суботу, 7 вересня, плакали не тільки родичі бранців Кремля. Плакали мільйони в Україні та поза нею сущих. Але це були сльози радості — на рідну землю повернулося 11 незаконно засуджених Росією наших співвітчизників та 24 моряки, взяті РФ у полон у районі Керченської протоки.

Нижче — імена тих, хто, не зрадивши Вітчизну, вже повернувся в її обійми. Хочеться вірити, що не за горами той час, коли на повні груди зможуть вдихнути повітря свободи й усі інші українці, котрі нині потерпають як в ізоляторах та в’язницях мордору, так і на анексованих та окупованих теренах нашої країни.

Олег Сенцов, режисер і сценарист. Активіст сімферопольського «Автомайдану». 10 травня 2014-го затриманий російською ФСБ і звинувачений у тероризмі. 25 серпня 2015-го засуджений до 20 років колонії суворого режиму. Із жовтня 2017-го перебував у колонії в Лабитнангі. Європарламент удостоїв Олега Сенцова премії Сахарова за свободу думки.

Олександр Кольченко, студент-заочник географічного факультету Таврійського національного університету, активіст лівих рухів. У 2014-у брав участь у проукраїнських мітингах у Криму. Спецслужби РФ затримали його у травні 2014-го року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015-го військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Кольченка до 10 років колонії. Відбував термін у колонії №6 Копейська Челябінської області.

Микола Карп’юк, український громадський та політичний діяч, заступник голови партії УНА-УНСО Юрія Шухевича. 17 березня 2014-го був затриманий при перетині російсько-україн-ського кордону у Чернігівській області.

Станіслав Клих, журналіст, історик. Заарештований у м. Орел у серпні 2014 року, куди приїхав у сімейних справах (не виключено, як і Павло Гриб, у підготовлену пастку).

Клиха та Карп’юка 26 травня 2016-го суд Чечні засудив до 20 та до 22,5 років ув’язнення, відповідно. Їх звинуватили у вбивстві російських військових у Грозному в 1994—1995 роках, попри те, що вони взагалі не були в Чечні. Перебуваючи у СІЗО, обоє зазнали жорстоких тортур.

Роман Сущенко, журналіст. Із 2010 року працює кореспондентом національного інформагентства «Укрінформ» у Франції. Незаконно заарештований в Росії 30 вересня 2016-го. 4 червня 2018-го Московський міськсуд виніс вердикт: 12 років колонії суворого режиму.

Артур Панов, студент, поет, блогер, активіст політичних та правозахисних рухів, брав активну участь у Революції Гідності. Під час АТО луганчанин повідомляв українським військовослужбовцям про місця дислокації російських бойовиків та про пересування техніки окупантів. Активно співпрацював з українськими журналістами, надаючи їм інформацію про війну. У грудні 2015-го був викрадений і звинувачений РФ у шпигуванні та підготовці до терористичного акту.

Володимир Балух, інженер з водозбереження, фермер, громадський активіст, у 2006 та 2010 роках балотувався до Верховної Ради АРК від Конгресу українських націоналістів. Після окупації Криму відмовився отримувати російський паспорт. Над його садибою майорів синьо-жовтий прапор, за що в 2015-у отримав 10 діб арешту. Наприкінці листопада 2016-го на стіні власного будинку розмістив табличку «Вулиця Героїв Небесної Сотні, 18», За тиждень йому підкинули на горище набої, за які у серпні 2017-го і посадили на 3 роки 7 місяців.

Олексій Сизонович, 63-річний пенсіонер, активіст ВО «Батьківщина». Затриманий у серпні 2016-го при перетині російсько-українського кордону в Ізвариному, названий винним у «підготовці терористичного акту», «незаконному поводженні з вибуховими речовинами» та «незаконному перетині державного кордону». Вердикт: 12 років ув’язнення.

Євген Панов, один із лідерів «Самооборони Енергодара». Затриманий у Криму в серпні 2016-го. За версією російського слідства, він зі спільниками в районі Армянська мав зустріти підкріплення з материкової України нібито для подальших диверсій. Так званим «Верховним судом» Криму 13 липня 2018-го засуджений до восьми років колонії суворого режиму.

Павло Гриб, студент Києво-Могилянської академії. Зник 24 серпня 2017-го в Гомельській області Білорусі, куди поїхав на зустріч з дівчиною. Пізніше та зізналася, що справді запросила хлопця в пастку — її змусили це зробити співробітники ФСБ. Хлопця засудили до шести років ув’язнення за обвинуваченням у «сприянні терористичній діяльності».

Едем Бекіров, 58-літній кримськотатарський активіст із Новоолексіївки Херсонської області. Брав участь в акціях, автопробігах, мітингах Меджлісу та громадських об’єднань кримськотатарського народу, закликав до опору анексії і дотримання прав кримських татар. Едем Бекіров носить протез на правій нозі (нижче коліна), з січня 2018-го має чотири шунти на серці, а в грудні того ж — перед наступною плановою операцією — вирішив відвідати матір у Криму. Його затримали при в’їзді на півострів і намагалися звинуватити в провезенні тротилу та патронів. За його стану здоров’я 8-місячне перебування у СІЗО було, фактично, повільною стратою.

Про членів екіпажів малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» та «Нікополь» і рейдового буксиру «Яни Капу», яких Міжнародний трибунал ООН з морського права визнав військовополоненими і вимагав від Росії їх негайного і беззастережного звільнення (чого РФ таки не зробила), а також про те, що розповіли кремлівські бранці, — у наступному номері газети.

Автор: За матеріалами «Укрінформу».

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012