ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Іван Бойченко: «Треба захищати наші цінності»
14.09.2019 / Газета: Одесские известия / № 71(5194) / Тираж: 18937

Нещодавно на засіданні постійної комісії з питань прав людини, свободи слова та інформації Одеської обласної ради депутати заслухали та обговорили звіт директора Департаменту економічної політики та стратегічного планування Одеської обласної державної адміністрації Дмитра Радулова про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Одеської області за перше півріччя 2019 року. По закінченню засідання голова комісії Іван Бойченко відповів на запитання.

- Іване Івановичу, наприкінці серпня в Одесі пройшов черговий марш представників ЛГБТ-спільноти. Цей так званий парад викликав певний резонанс у місті. Напередодні представники різних релігійних конфесій звернулися до міського голови Геннадія Труханова з проханням заборонити ЛГБТ-марш. Захід відбувся. Він не став масовим – 300 учасників, яких охороняли 500 поліцейських. І все-таки – навіщо марш, який люди розцінюють як пропаганду ЛГБТ?

- У нашу комісію не було звертань з цього питання як з боку прихильників ЛГБТ-маршу, так і з боку його супротивників. Але у нас є своя позиція, яку ми висловили у своєму письмовому звертанні до Президента, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів.

В нашій державі спостерігається величезна демографічна проблема. Зменшується народжуваність, зростає кількість розлучень. Тому інститут сім’ї в Україні має потребу в захисті.

Також викликає занепокоєння процес розробляння та внесення змін до Конституції України та інших нормативно-правових актів. Це дефініція поняття сім’ї, шлюбу, батьківства, материнства й дитинства та легалізація одностатевого партнерства, просування пропаганди різних видів девіантної статевої поведінки.

- Які саме зміни планують внести у законодавство?

У проекті анонсованих змін до Конституції України стаття 51, у якій зазначено, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Нова редакція така: «Право на шлюб, створення сім’ї гарантується законом. Кожен з подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі та сім’ї». Робоча група пропонує вилучити слова «чоловік» та «жінка». У такий спосіб закладається конституційна основа для легалізації одностатевих цивільних партнерств і так званих шлюбів.

— Кілька місяців тому Одеську область і всю Україну потрясло страшне вбивство неповнолітньої дівчинки з Іванівського району. Дітей викрадають, ґвалтують, вбивають. Кількість злочинів відносно неповнолітніх за останні роки різко збільшилася. Співробітники поліції просять посилити санкції відносно осіб, які вчиняють такі злочини, але поки не знаходять розуміння з боку законодавців. А ще існує велика кількість проблем багатодітних сімей, неповних сімей, дітей-сиріт. І в цей час готуються поправки не щодо захисту дітей, а з метою захистити права ЛГБТ-спільнот. Чому це відбувається, на ваш погляд?

- Ще у листопаді 2015 року уряд затвердив «План дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року». Це – дорожня карта для адаптування українського законодавства до деяких негативних, на мій погляд, стандартів Європейського Союзу. Цей план передбачає легалізацію так званого цивільного партнерства для одностатевих пар, всиновлення дітей трансгендерними людьми, впровадження у навчальний та виховний процес теми про одностатеві стосунки як норму сексуальної поведінки. В плані й проведення так званих маршів рівності та інших видів пропаганди гомосексуалізму за державної підтримки. А ще – надання права бути донорами крові людям із різними формами ризикової поведінки.

- І це при тому, що ситуація з ВІЛ та СНІД стає все більш патовою. Україна займає друге місце в Європі за поширенням цих захворювань… Що наразі потрібно зробити, щоб захистити традиційні цінності нашого народу?

- Перш за все, треба зупинити процес внесення змін до Конституції та інших нормативно-правових актів в частині викривлення понять: сім’я, шлюб, батьківство, материнство й дитинство. Заборонити пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, зокрема у формі «маршів рівності», «прайдів», «гей-парадів», «фестивалів квір-культури» та ухвалити Закон «Про заборону пропаганди гомосексуалізму».

У своєму звертанні ми просили зберегти чинну редакцію статті 51 Конституції.

Ще ми вважаємо, що треба виключити з регулятивних правових актів у освітній сфері та з текстів підручників норми і положення про статеве виховання, що ставлять за мету «подолання гендерних стереотипів». Також неможна допустити ухвалення Закону України «Про цивільне партнерство», що передбачено п. 6 статті 105 Плану дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

Україні потрібне Міністерство у справах сім’ї або, можливо, запровадити інститут Урядового уповноваженого з питань сім’ї. Ці відповідальні посади повинні зайняти люди, які відомі своєю моральністю та відданістю справі захисту інтересів сім’ї.

- Здається, така посада урядового уповноваженого з питань сім’ї вже існувала у нас кілька років тому?

- Так, у лютому-березні 2016 року Кабмін запровадив цю посаду. Проте під тиском певних організацій та урядових структур інших країн, що лобіюють інтереси представників ЛГБТ, Кабінет Міністрів України скасував своє ж рішення.

- Хочу поставити запитання на іншу тему, яка також хвилює жителів нашої області. Народні депутати до 1 жовтня мають внести в Раду законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасувати мораторій на продаж землі. Таке доручення дав Президент Володимир Зеленський. Сам ринок землі має запрацювати вже з 1 січня 2020 року. Не секрет, що існують різні думки з цього приводу. Одні побоюються, що ринок може стати «диким». Люди ще пам’ятають ситуацію 90-х років, коли державні підприємства були скуплені невеликою кількістю людей за безцінь. Інші вважають, що це важливий і необхідний крок для держави. Ваша думка з цього приводу?

- Так, до грудня влада повинна вирішити юридичні питання щодо скасування мораторію і прописати повну базу законів, яка і створить ринок. Вважаю, якщо існує право приватної власності на землю, то власник не може не мати права на розпорядження цією землею, в тому числі і на її продаж. Інший момент, що держава для уникнення негативних наслідків має розробити механізм захисту інтересів власників. Це означає, що потрібен пакет законів які будуть захищати українців. В нього повинні увійти закони, які могли б припинити рейдерство на селі, дозволили підвищити ціну землі (щоб люди не продавали її за копійки), допомогли б дрібним землевласникам розвивати свій аграрний бізнес.

- Наскільки реальні ці терміни?

- Якщо судити по тому, як оперативно розробляються і приймаються закони новим складом Верховної Ради, терміни цілком реальні. Головне, щоб була на це політична воля.

- У звіті щодо виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку підготовленому Одеською обласною адміністрацією, в одному з розділів, присвяченому ринку праці, зазначено, що середньомісячна заробітна плата за півріччя склала 8820 гривень. Також у звіті говориться, що зросла і кількість робочих місць, які надають приватні підприємці. Однак продовжується відтік молоді в країни ЄС. Молоді люди, зокрема й ті, що мають вищу освіту, масово виїжджають за кордон у пошуках більш гідної оплати праці. Цей процес триватиме і далі?

- Люди їдуть у пошуку, як Ви сказали, більш гідної оплати. Рівень середньої зарплати сьогодні не може задовольнити потреби та амбіції молоді. Проте частина з тих, хто їде, через певний час повертається. Там вони стикаються з тим, що отримуючи більше, їм доводиться витрачати на свої потреби набагато більше. У підсумку — особливої різниці в доходах не виходить.

- Нещодавно в Одесі пройшов форум підприємців. Спілкуючись з 24-річним учасником, почула від нього про те, що він один з тих, хто «втік із-за кордону». Причини, як він пояснив, не стільки економічного характеру, скільки ментального. На батьківщині йому набагато комфортніше жити і працювати. Але для того, щоб це зрозуміти, йому все-таки довелося спочатку виїхати. Повертаючись до теми захисту сім’ї, якою має бути державна стратегія?

- Вона повинна базуватися на традиційних для нашого народу духовно-моральних, християнських цінностях і традиційному розумінні сім’ї як законного союзу чоловіка та жінки, які народжують та виховують дітей. Спотворення цього поняття призведе до деградації суспільства. Тому вже сьогодні треба кожному з нас, хто поділяє традиційні цінності, віддавати свій голос за збереження сімей.

Автор: Вікторія Єрьоменко

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012