ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Довкола мовного закону
15.06.2019 / Газета: Одесские известия / № 45(5168) / Тираж: 18937

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» став приводом для звернення депутатів Ізмаїльської районної ради до Президента України та Верховної Ради. Під час пленарного засідання чергової сесії депутат райради Дмитро Пінтійський до порядку денного вніс додаткове питання «Про звернення депутатів до Президента України та Верховної Ради щодо скасування Закону України від 25 квітня 2019 року «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і недопущення дискримінації за мовною ознакою». У своєму зверненні Дмитро Пінтійський заявив, що прийнятий Закон, на його думку, нехтує інтересами громадян України, моральними цінностями, традиціями суспільства і думкою більшості населення країни, в тому числі і Ізмаїльського району. Депутат вважає підняття мовного питання цілковитою провокацією, спрямованою на поширення розбрату в суспільстві, штучне загострення протиріч, розпалювання ворожнечі і ненависті за мовною ознакою, а сам свіжоприйнятий законопроект «дискримінаційним».

- Згідно прийнятого Закону, українська мова позиціонується як винятковий засіб спілкування в суспільних сферах, міжнаціонального спілкування і є основою становлення нації, — звернувся з трибуни Дмитро Пінтійський. — У той же час, відомо, що в Одеській області проживає більше 133 національностей, серед яких — росіяни, болгари, білоруси, гагаузи, молдавани, в місцях компактного проживання. Замість того, щоб дбати про те, щоб забезпечити цим людям збереження їх національної ідентичності, держава, прикриваючись власним тлумаченням патріотизму, ухвалює Закон, який звужує права національних меншин в частині збереження, вивчення і використання рідної мови. Але патріотом є не той, хто говорить тільки українською, а хто щиро любить свою Батьківщину.

Перш ніж приступити до голосування, деякі депутати виступили з підтримкою цього звернення, а деякі його не підтримали.

Свою думку озвучив народний депутат України Олександр Урбанський, присутній на сесії Ізмаїльської райради:

- В Конституції чітко прописано: «Державною мовою в Україні є українська мова», і я щиро вважаю, що особливо за останній час в нашій країні не було ніякого утиску української мови, — зазначив Олександр Ігорович. — У нас були введені квоти на радіо, телебаченні, всюди було анонсовано, що держслужбовці повинні розмовляти українською мовою, державне листування повинно здійснюватися державною мовою — все це виконується. Щодо запропонованого до розгляду звернення. У нас багатонаціональний край, багатонаціональна область. Я згоден з тим, що кожна національність має зберігати свій етнос, пам’ятати своє коріння. Але є в цьому зверненні і те, з чим я не погоджуся — жоден шкільний клас (чи то болгарський, молдовський чи гагаузький) не буде закрито через цей Закон. Найголовніше — ви не повинні робити жодних спекуляцій з приводу цього законопроекту.

Нардеп зазначив, що при зверненні до парламенту зараз воно буде направлено до нинішньої Верховної Ради, яка (на думку парламентарія, і наступна теж) не підтримає скасування цього законопроекту.

- Можу вам твердо пообіцяти — особисто я цей законопроект ні в цьому, ні в наступному скликанні не підтримаю, тому що вважаю це втручанням в Конституцію, — підкреслив Олександр Урбанський. — Ми або змінюємо Конституцію, або не «влазимо» законопроектами в найголовніший Закон нашої країни.

Після дискусій депутати Ізмаїльської районної ради звернення до Президента України та Верховної Ради щодо скасування Закону України від 25 квітня 2019 року «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не підтримали.

Автор: Тетяна Корнілова

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011