ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У ВОРОГА, ЩЕ Й УТРИДОРОГА
21.03.2019 / Газета: Вечерняя Одесса / № 32-33(10732-10733) / Тираж: 10407

Уже два тижні вся Україна обговорює гучний скандал навколо корупційної схеми з незаконними поставками контрабандних деталей для військової техніки з території Росії. Як відомо, у результатах розслідування журналістів спливли імена першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського і його сина Ігоря, керівника найбільшого оборонного концерну «Укроборонпром» Павла Букіна і навіть Президента Петра Порошенка.

Якщо спробувати описати цю схему одним реченням, то вийде таке: діти українських високопосадовців створили мережу фірм, які закуповували в Росії різноманітне обладнання, що використовується для ремонту та функціонування військової техніки, й перепродували його утридорога підприємствам вітчизняного оборонпрому. Цікаво, що у мережі фірм-«прокладок», залучених до цих схем, журналісти знайшли, наприклад, «Ленінську кузню», яка на той час належала Петрові Порошенку.

Відразу знайшлося багато різноманітних експертів та лідерів громадської думки, лояльних до чинного президента, які спробували пояснити, що це зовсім не зрада, а просто необхідність. Мовляв, ці запчастини йшли на ремонт техніки, задіяної в АТО, і, якби не це, то українські військові взагалі б залишилися без інструментарію війни. Про це заявив навіть генеральний прокурор Юрій Луценко. «Не секрет, що ці запчастини контрабандно ввозять для потреб оборонпрому. Вважаю це прийнятним в умовах країни, що воює», — написав він на своїй офіційній сторінці у Facebook. Тобто Юрій Луценко не лише підтвердив факт контрабанди, а й визнав, що знав про це до виходу журналістського розслідування.

Сам же Порошенко заявив, що вимагає від правоохоронців проведення термінової перевірки інформації з розслідування журналістів про масштабну корупцію в оборонному секторі, у причетності до якої звинувачують і його. Тобто або наш головнокомандувач не знає, що коїться в оборонній промисловості держави, яка фактично перебуває у стані війни, або ж злукавив. Але є й інші фактори, які вказують на те, що кері-вництво держави не лише в курсі незаконних схем, а й покриває їх. Адже з моменту оприлюднення інформації жодної людини не було затримано правоохоронцями, жодна компанія, яка згадується у розслідуванні, не була перевірена відповідними державними структурами. Справу просто спускають на гальмах.

Й останнє питання для фанатів версії про «необхідність». Добре, припустимо, що треба було десь купувати запчастини, аби забезпечити армію технікою. Але яка була необхідність продавати її державним підприємствам, а вони купували її за бюджетний кошт, у чотири-п’ять разів дорожче від собівартості?

Дуже дивує позиція українських політиків. Більшість — відмовчалися. Дехто «висловив стурбованість» у ЗМІ. Й усе. Єдиним, хто вимагає від президента відповідей і хто пішов далі, розпочавши процедуру імпічменту глави держави, стала Юлія Тимошенко.

Звісна річ, що після цього скандалу багато запитань до Порошенка виникло і в його прихильників, що не могло не позначитися на його рейтингу, який одразу почав зменшуватися. Завдяки журналістському розслідуванню частина українців, які планували голосувати за Порошенка, очевидно, переглянуть свій вибір, а його рейтинг настільки погіршиться, що він може навіть не пройти до другого туру виборів.

Автор: Денис ГОРОХОВСЬКИЙ, політичний оглядач.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012