ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЯК ОБРАТИ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ
16.11.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 103(21894) / Тираж: 8525

Українці можуть уже шукати собі лікаря первинної ланки, в якого обслуговуватимуться з початком медичної реформи.

Обрати фахівця можна незалежно від місця реєстрації пацієнта, проживання чи сплати за обслуговування. «Тепер медична допомога не прив’язана до місця прописки, проживання чи розміру хабара. Кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за ваше медичне обслуговування заплатить держава. Поки що приписна кампанія (процес вибору лікаря й укладення договорів) триває у пілотному режимі. А дата початку всеукраїнської кампанії буде визначена після того, як закон №6327 підпише Президент», — повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Перший принцип, за яким потрібно обирати терапевта чи сімейного лікаря, — власне бажання обслуговуватися саме в цього конкретного спеці-аліста. Якщо фахівець, у якого пацієнт обслуговувався досі, влаштовує, то угоду можна укласти з ним. Якщо пацієнт бажає змінити лікаря, при пошуку нового варто врахувати рекомендації родичів, знайомих. Інформацію про лікарів первинної ланки можна також отримати безпосередньо в реєстратурі медзакладу або в місцевому відділі охорони здоров’я.

Наступний крок — укладення декларації. Заклади первинної меддопомоги, в яких працюють сімейні лікарі, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти — декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.

Декларація підписується безстроково. З іншого боку, якщо пацієнту не сподобалося обслуговування у фахівця, він у будь-який час може укласти угоду з іншим лікарем. Для укладення угоди знадобляться паспорт та ідентифікаційний код. Для підписання декларації з педіатром — свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) обох батьків або опікунів.

Лікар вносить дані пацієнта в систему і роздруковує декларацію у двох примірниках (один із них залишається у вас), і з цього моменту ви можете звертатися до нього в будь-який час.

У МОЗ наголошують, що перед підписанням потрібно уважно перевірити декларацію. «Декларація з’явиться в системі після подвійної авторизації: лікар попросить назвати код, який надійде вам СМС-повідомленням. Якщо ж у вас нема мобільного телефону, лікар сфотографує чи відсканує ваші документи, щоб долучити їх до декларації. Тільки після цього декларація з’явиться у системі», — повідомляють у профільному міністерстві. Зразки декларації доступні за посиланням https://goo.gl/PpXFPz.

На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо пацієнтові знадобиться допомога, а він перебуває в іншому місті, то можна звернутися до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Один лікар може обслуговувати максимум дві тисячі пацієнтів. Як виняток допустимі ситуації коли, наприклад, лікар працює в селі, де проживає більше двох тисяч людей.

До лікаря первинної ланки пацієнт може звертатися з будь-якими питаннями, пов’язаними із здоров’ям. У разі своєчасного звернення більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки видаватимуть також скерування до вузькопрофільних спеціалістів, виписуватимуть рецепти на ліки, зокрема й ті, що підпадають під програму «Доступні ліки» (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, скажімо, до басейну, тощо.

У МОЗ закликають українців не давати грошей за обслуговування в державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

«У 2018-у заклад, у якому працює сімейний лікар, почне отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір. Планується, що в наступному році середня виплата на первинній ланці складе близько 370 гривень на одного пацієнта, у 2019-у — 450 гривень. Практика у 2000 пацієнтів може мати річний дохід від 740 тисяч до мільйона гривень — у 2018-у та від 900 тисяч до 1,2 мільйона гривень у 2019-у. У цей бюджет входять оренда кабінету, оплата праці лікаря, медсестри (фельдшера), прості витратні матеріали та часткове покриття аналізів. Близько половини цих коштів — видатки практики, все інше — зарплата працівників (лікаря, медсестер, фельдшерів)», — наголошують у МОЗ.

За цими тарифами закладам первинної медичної допомоги платитиме держава.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013