ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Балта: реальні кроки медреформи
21.10.2017 / Газета: Одесские известия / № 78(5004) / Тираж: 18937

Голова Балтської ОТГ Сергій Мазур не приховує свого задоволення тим, як ідуть справи на шляху реформування медичної галузі. Тільки на початку жовтня в місті відкрили консультативно-діагностичний центр, сімейну стоматологію і започаткували реперфузійне відділення.

На думку очільника громади, створення госпітального округу на півночі Одещини відкриває нові перспективи у плані подання медичної допомоги не тільки жителям Балтщини, але й сусідніх районів.

З кабінету мера ми з начальником відділу охорони здоров’я міськради Станіславом Чорним вирушили до міської амбулаторії сімейної медицини.

Цей заклад розташований в будівлі поліклініки. Зараз тут роблять ремонт. Сама будівля зовні вже набула привабливого вигляду, перевдягнувшись у яскраві кольори. Кожне її крило має своє призначення. В одному з них будуть приймати хворих діток, а для прийому здорових є окремий вхід і окремі кабінети. Всі зони розділені між собою скляними дверима (для зручності фахівців).

До послуг – четверо сімейних лікарів. На пацієнтів чекають маніпуляційна, денний стаціонар для дітей та матері з дитиною, мала операційна, діагностичний кабінет.

На початку минулого року у Балт­ській об’єднаній територіальній громаді створено КУ «Балтський центр первинної медико-санітарної допомоги». В його складі 4 амбулаторії та 16 фельдшерсько-акушерських пунктів. Центр нараховує 140 штатних одиниць персоналу.

За рахунок залишків минулого року і перевиконання бюджету Балтська ОТГ змогла додатково виділити на охорону здоров’я майже 2 млн грн. Ці кошти пішли переважно на ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів і центрів первинної медико-санітарної допомоги в селах громади.

В Центрі створено єдиний медично-інформаційний реєстр: впроваджено ІМС (електронну картку) з підключенням диспетчерської Балтського відділення швидкої медичної допомоги та приймального відділення КУ «Балтська ЦРЛ». З допомогою цієї програми можна зареєструвати пацієнта на прийом, зробити електронні записи в його медичному документі, відправити їх на роздрук, і таким чином усе занотоване лікарем буде в паперовому вигляді вклеєно в картку.

Нові підходи – нові заклади

– Роботу денного стаціонару тут організовано за бюджетні кошти. Торік громада виділила 500 тисяч гривень на лікування людей з гіпертонією, ішемічною хворобою серця і стенокардією. Список захворювань, лікування яких відбуватиметься за рахунок громади, планується розширювати. Медпрепаратами також забезпечуються всі амбулаторії об’єднаної територіальної громади, – говорить начальник відділу охорони здоров’я міськради Станіслав Чорний.

У Балтській ОТГ також вирішено питання із забезпечення пацієнтів сільської місцевості безкоштовним проїздом до цент­ральної районної лікарні. Направлення сімейного лікаря і є дозволом на такий проїзд.

Повністю сформовані електронні карт­ки ІМС «ЕСКУЛ’ап», що дає можливість лікарям бачити повну картину перебігу хвороби пацієнта.

Держава і бізнес – медична співпраця

– Сучасна і доступна медицина – один із пріоритетів розвитку Балтської громади. Ми працюємо над створенням єдиного медичного простору нашої громади, де будуть функціонувати лікарні інтенсивного лікування, лікарня паліативної допомоги, хоспіс та амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Саме сімейний лікар забезпечуватиме доступність медичних послуг, координацію з іншими лікарями, інформуватиме людей про стан їхнього здоров’я та плин профілактичних заходів. Сімейний лікар насправді повинен стати сімейним, як це відбувається у всьому цивілізованому світі, – зазначив голова Балтської ОТГ Сергій Мазур.

Водночас у лікарняних закладах сіл і міста позначається дефіцит медичних фахівців. Тому кадрова політика влади спрямована на залучення спеціалістів, зокрема шляхом створення належних умов праці та відпочинку, надання житла.

На базі центральної районної лікарні відкрито консультативно-діагностичний центр, який є прикладом державно-приватного партнерства. Спеціалісти цент­ру вже почали прийом хворих. Щойно встановлено обладнання. Центр облаштовано сучасним діагностичним устаткуванням, наданим компанією «Інто-сана». Більше того, спеціалісти компанії вже й консультують. Так, наприклад, комп’ютерний томограф дозволяє передавати зображення і отримувати висновки інтосанівських фахівців. Вони ж проводять ультразвукове дослідження експертного класу. Після навчання у цій справі будуть задіяні і місцеві фахівці. Крім того, вже готується до відкриття кабінет фіброгастроскопії.

Новий формат стоматології

Стоматологічна поліклініка, передання якої у приватні руки стало предметом для хвилювань балтян, набуває нового обличчя. Тепер це «Сімейна стоматологія лікаря Лучко».

Незважаючи на те, що тут триває ремонт, сьогодні вже працюють три кабінети – лікарів-стоматологів, хірургічний, радіографії, а також готові інші приміщення.

Започаткувати заклад новітньої стоматології на теренах міста взялася Анжела Лучко разом зі своєю родиною. Якість і безпека – таке гасло нинішніх працівників установи.

До речі, медперсонал тут збережено майже у повному складі. Також за домовленістю з місцевою владою подається допомога пільговикам.

У планах сімейної стоматполіклініки – збільшити кількість лікарів до вісьмох. А також передбачено автоматизацію робочого місця лікаря та реєстратури, об’єднання мережі даних.

Кажуть, все нове сприймається не одразу. Але за кількістю пацієнтів у клініці можна впевнено говорити, що «Сімейна стоматологія лікаря Лучко» вже встигла зарекомендувати себе позитивно.

Сердечна турбота

Розпочато підготовку до відкриття реперфузійного відділення – спеціалізованого закладу для негайної допомоги при інфаркті міокарда.

За офіційними даними, захворювання системи кровообігу серед причин смертності в Одеській області посідає перше місце (65%). Щорічно в регіоні реєструється близько 2500 пацієнтів з гострим інфарктом міокарда.

– Ми зможемо подати швидку допомогу пацієнтам з гострим коронарним синдромом із Балти, Кодими, Ананьєва, Любашівки, Окнів. Тут буде налагоджено цілодобовий пост хірурга, операційної медсестри, анестезіолога, – розповів головний лікар райлікарні Олександр Бурлака.

Реперфузійне відділення буде відкрито як філію Одеського обласного відділення.

Крім того, в ЦРЛ має відкритися кардіологічний центр, послугами якого зможуть скористатися жителі північних районів області.

І це лише перші кроки до покращення медичного обслуговування жителів громади.

Автор: Любов Кузьменко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011