ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




СТАТУС ДЛЯ ВУЛИЧНИХ КОТІВ
16.09.2017 / Газета: Чорноморські новини / № 84(21875) / Тираж: 8525

Одеських вуличних котів і кішок збираються визнати частиною екосистеми міста.

З відповідним зверненням до голови комісії з питань екології і надзвичайних ситуацій міськради Олександра Іваницького звернулися громадські організації та ініціативні групи допомоги тваринам.

Зграя мурчиків і турботливі одесити, які їх підгодовують. Побачити таке можна щодня ледь чи не в кожному одеському дворі — як у приватному секторі, так і біля багатоповерхівок. І не дивина, бо в нашому місті тих, хто любить і захищає пухнастиків, набагато більше, ніж тих, кому вони чомусь заважають жити.

За висновками зоозахисників, проблема безхатніх кішок в Одесі стоїть гостріше, ніж із собаками. За останні роки в нашому обласному центрі мурчиків розвелося вже ну дуже багато. Точної статистики, враховуючи масштаби міста, ні в кого нема. Але навіть приблизні підрахунки вражають. За припущенням активістів, у кожному дворі проживає щонайменше п’ять котів-безхатьків.

«За даними 2015 року, в Одесі — 43 тисячі житлових будинків: 35 тисяч приватних і 8 тисяч багато-квартирних. Отже, біля наших осель мешкає як мінімум 40 тисяч кішок. А якщо ще взяти до уваги тих, що туляться у парках, на схилах біля моря, біля навчальних закладів, гаражів, на будівельних майданчиках, — можемо сміливо говорити, що в Одесі понад 50 тисяч нічийних кішок», — зауважила Катерина Бродська, представник ініціативної групи «Кіт і пес».

І все це кількатисячне товариство потребує захисту, догляду і, щонайменше — контролю за популяцією, який проводити можна лише в один спосіб — за допомого стерилізації. Останніми роками цим займався «Німецький притулок для тварин». «Він уклав договори з понад 30 ветеринарними клініками міста. У них було дуже зручно за місцем проживання проводити стерилізацію хвостатих вуличних сусідів. Таких безпечних для мурчиків і водночас ефективних операцій було зроблено понад п’ять тисяч», — зазначила Тетяна Волошина, голова ГО «Одеське міське товариство охорони і захисту тварин».

Містяни стерилізували котів у «Німецькому притулку» з власної ініціативи. Офіційної міської програми, спрямованої саме на вирішення проблеми з їх популяцією в Одесі, й досі нема. Діє лише програма щодо стерилізації собак. Зоозахисники, ініціюючи включити мурчиків у частину екосистеми міста, цю ситуацію збираються змінити. «Якщо нашу пропозицію підтримають, внесуть доповнення до вже існуючої програми, то там, нарешті, з’явиться пункт і щодо кішок», — зауважила Тетяна Волошина.

У Києві, Львові, Варшаві й інших європейських містах котів і кішок уже давно визнали частиною екосистеми і задекларували на рівні місцевої влади гуманне ставлення до них. Якщо й у нас підтримають проект, підготовлений зоозахисниками, у представників сімейства котячих з’явиться додатковий пріоритет: офіційно можна буде встановлювати на вулицях будиночки для пухнастих і, нарешті, з’явиться муніципальний притулок для них, де, зокрема, стерилізація проводитиметься за доступними цінами. Зараз усі витрати за ці процедури беруть на себе зоозахисники і в рази переплачують за них у приватних ветклініках. «Для нас дуже важливо, щоб в Одесі була муніципальна ветеринарна клініка. А якщо вона ще й матиме філіали в усіх районах міста — це ідеальний варіант. Там тварин можна буде стерилізувати і лікувати, залишати на утримання за досить символічну плату», — каже Тетяна Волошина.

Зараз зоозахисники разом із членами комісії з питань екології і надзвичайних ситуацій Одеської міської ради готують відповідний проект рішення щодо включення котів та кішок у частину екосистеми міста, й сподіваються, що найближчим часом його розглянуть і схвалять на сесії міськради.

Автор: Іванна ДЕРЕВ’ЯНКО

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013