ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПИТНА ВОДА: ЯК ПОЛІПШИТИ її ЯКІСТЬ?
21.04.2017 / Газета: Порто-франко / № 14(1258) / Тираж: 22000

Серед проблем, які сьогодні найбільше хвилюють людей, на одному з перших місць — якість питної води. Дуже гострою є вона і в Україні, особливо у нас, на Одещині. Саме про цю проблему та шляхи Її вирішення наш кореспондент веде мову з провідним науковим співробітником лабораторії гігієни та екології води ДП «Український НДІ медицини транспорту» МОЗ України, доктором медичних наук А. В. Мокієнко.

Ви, відомий в Україні фахівець, що можете сказати про стан якості питної води в Україні, зокрема, в Одеській області?

—- Цей стан можна охарактеризувати як критичний та катастрофічний. Досить відзначити, що за рівнем раціонального використання водних ресурсів і якості води, включаючи наявність очисних споруд, Україна, за даними 2004 року, серед 122 країн світу посідала 95 місце.

Звідси й результат: серед розвинених країн світу Україна посідає друге місце за рівнем смертності населення з поширенням захворювань, викликаних вживанням неякісної води. А це вже становить реальну загрозу генофонду нації і безпеки країни. Тому вважаю, що виправлення цієї ситуації є загальнодержавним пріоритетним завданням, і вимагає невідкладного адекватного вирішення.

— Коли люди чують загальні цифри, часто вважають, що їх особисто проблема не стосується. Назвіть конкретні наслідки незадовільної ситуації з якістю питної води на Одещині.

— Аналіз роботи із розслідування спалахів гострих кишкових інфекцій за 2016 рік, проведений Управлінням організації державного санепіднагляду Головного управління держсанепід-служби в Одеській області, свідчить: було зареєстровано 18 спалахів, викликаних різними етіологічними чинниками, в тому числі 13 спалахів, пов’язаних із вживанням готових страв та водним шляхом передачі інфекції.

Найбільш значимим був спалах ротавірусної інфекції у місті Ізмаїлі в червні 2016 року, коли захворіло гострими кишковими інфекціями 344 особи, з них 213 дітей віком до 18 років. Аналіз показав високу вірогідність ротавірусної етіології захворювання.

У процесі аналізу взаємозв’язку інфекційної захворюваності населення та якості питної води за 1994-2004 роки встановлено, що місто Ізмаїл вирізняється позитивною тенденцією для ентеритів із встановленим збудником. Виявлено суттєве (в 2,1-3,5 раза) зменшення захворюваності вірусним гепатитом А у місті Чорноморську (колишній Іллічівськ), де питна вода знезаражувалась діоксидом хлору, у порівнянні з іншими територіями та Україною в цілому. Це ще раз свідчить про необхідність впровадження сучасних технологій очищення та знезараження питної води.

— Що було зроблено в Ізмаїлі для ліквідації спалаху інфекції?

— Місцева адміністрація провела комплекс організаційних, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів з метою локалізації вогнища інфекції. Було створено оперативний штаб при мерії, проведено засідання комісії з техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і штабу, на якому затверджено «План заходів щодо недопущення розповсюдження захворюваності на гострі кишкові інфекції серед населення міста Ізмаїл».

Після ліквідації вогнища мерією виконано капітальний ремонт свердловин, резервуарів чистої води, виробничої лабораторії та інших споруд.

Інститут «Укрпівдендіпровод-госп» за технологічної підтримки ТОВ «Промтехвод» розробив робочий проект, яким передбачено впровадження установки для отримання діоксиду хлору (фірма ProMinent®, ФРН) та автоматичної електролізної установки (ТОВ «Промтехвод»).

Слід зазначити, що в Україні це перше впровадження оптимальної схеми знезараження питної води шляхом послідовної комбінованої дії діоксиду хлору і хлору, яка дозволяє забезпечити тривалу дію діоксиду хлору та епідемічну безпечність питної води у водорозподільних мережах.

— Що Ви могли б рекомендувати споживачам питної води Із децентралізованих джерел водопостачання, наприклад, колодязів, свердловин, резервуарів тощо?

— Перш за все, слід чітко пам’ятати про зростаючий ризик забруднення води та її епідемічну небезпечність. Тому, вважаю за необхідне порадити таким споживачам не економити на знезараженні води, Тим більше, що в Україні є в продажу таблетовані препарати діоксиду хлору, наприклад, «Жавілар-Оксі». їх застосування, особливо напередодні та впродовж весняно-літнього сезону, дасть можливість мінімізувати мікробне забруднення води та захворюваність водно-обумовленими кишковими інфекціями.

Автор: Дмитро КАНДІДОВ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012