ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НЕ ІНВАЛІДИ, А ЗВИЧАЙНІ ЛЮДИ!
31.05.2011 / Газета: Рідне Прибужжя / № 58(3092) / Тираж: 6008

26 травня у приміщенні обласного центру зайнятості відбувся «круглий стіл» на тему «Презентація спільного проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державної служби зайнятості «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості. Учасниками заходу, організованого службою зайнятості, стали заступник голови облдержадміністрації, депутат обласної ради Наталя ІВАНЦОВА, начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Ольга СИВОПЛЯС, директор обласного центру зайнятості, депутат обласної ради Володимир ЛУСТА, керуючий обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Олег ФІДЧЕНКО, представники громадських організацій інвалідів та роботодавців.

Тему «круглого столу» легко збагнути з назви наради. Втім учасники заходу охопили й ширше коло проблем, котрі стосуються людей з обмеженими можливостями. Зокрема їх ментальної адаптації відповідно до європейських стандартів: коли людина з фізичними чи розумовими вадами сприймається оточенням як повноцінний член суспільства — починаючи з відвідування «звичайного» дитячого садка і, звісно ж, маючи у подальшому рівний доступ до освіти чи роботи. Українському соціуму до такої ситуації йти ще не один рік, наголошували учасники «круглого столу», проте варто робити все можливе — від держави до окремого громадянина, аби люди з обмеженими можливостями не мали обмежень у своїх правах на повноцінне життя.

- Робота з такими людьми, — сказав директор обласного центру зайнятості Володимир Луста, — повинна проводитися ще змалечку. Для інвалідів має бути не лише доступна освіта, а й з дитсадка проводитися профорієнтаційна робота щодо виявлення їх здібностей та спроможності до ведення тієї чи іншої діяльності.

За словами директора ОЦЗ, головними проблемами, з якими стикаються інваліди при працевлаштуванні, є відсутність освіти, брак навичок зайнятості, швидкі зміни на ринку праці, подеколи неадекватне ставлення з боку роботодавців до інвалідів. Тож службі зайнятості доводиться не лише долати ці чинники — шляхом перемовин, роз'яснень, а в деяких випадках — і штрафних санкцій, а й активно залучати до вирішення проблеми соціальних партнерів — від державних органів до громадських організацій. Тільки разом, гуртом можна соціально адаптувати в суспільство осіб з обмеженими можливостями — на цьому також робили акцент учасники обговорення.

Аби конкретизувати проблему, наведу декілька статистичних даних. У 2010 році на обліку в службі зайнятості області перебувало 805 інвалідів, із них працевлаштовані 203 особи (себто — кожен четвертий), пройшли професійне навчання 73 чоловіки, взяли участь у громадських роботах 43 безробітних. На перший погляд і невеличкі цифри, поготів зважаючи на загальну чисельність людей зазначеної категорії в області (понад 63 тис. осіб), проте за кожним випадком звернення інваліда до служби зайнятості не лише слідує копітка робота з його працевлаштування чи перенавчання, а й проста людська співучасть працівників державної установи. Коли спеціаліст, до якого звертається особа з обмеженими можливостями, переймається його бідами та клопотами, ба навіть добре слово, порада дарують промінчик надії у темному тунелі зневіри та людської байдужості.

Тож, як наголошували заступник голови облдержадміністрації Наталя Іванцова, директор обласного центру зайнятості Володимир Луста та інші промовці, роботу в даному напрямку слід активізувати. І запровадження в Україні, Миколаївській області зокрема, спільного проекту Програми розвитку ООН, Міжнародної організації праці та Державної служби зайнятості має піднести діяльність із соціальної інтеграції людей з інвалідністю на якісно новий рівень.

На Миколаївщині пілотними щодо здійснення Проекту є Ленінський, Новоодеський та Вознесенський базові центри зайнятості, апробація новацій триває з 1 березня 2011 року. Ключова відмінність проекту від інших аналогів — це перехід від схеми «що може і чого не може людина з інвалідністю» до моделі «що потрібно зробити, щоб людина змогла виконати ту роботу, яка їй по душі. Про стратегічні напрями досягнення цієї мети, концептуальні засади та практичні механізми реалізації проекту присутнім розповіла перший заступник директора обласного центру зайнятості Олена Димчишина.

- У цій моделі вперше чітко прописаний порядок дій, і чи не вперше включені недержавні, громадські організації, — зауважив керуючий обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Олег Фідченко.

- І головним нашим спільним завданням має бути підвищення кваліфікації людей з обмеженими можливостями, їх навчання та перенавчання відповідно до потреб ринку праці.

Загалом, спілкування керівників установ та організацій було жвавим та конструктивним і далеко перетнуло регламентований ліміт часу. А на завершення заходу його учасники із задоволенням поставили свої підписи під Угодою про співробітництво.

Автор: Андрій ТЮРІН

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев
01:01 31.05.2011 / Вечерний Николаев


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015